JÁSZKUNSÁG

2018.12.23. 19:54

Petárdák és édességek: ünnepekkor a házi kedvenceknek sem könnyű

Az ünnepek idején a gazdák nagy része hajlamos a háziállatokat is elhalmozni minden jóval. Azonban az állatorvos arra figyelmeztet, ne borítsuk fel a kis kedvencek megszokott etetési rendjét karácsony idején sem, mert súlyos következményei lehetnek.

Hutter Zsófia

A házi kedvencek azonnal lecsapnak az édességekre is, ezért karácsonykor se hagyjunk ilyesmit szem előtt. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

– Minden karácsonykor megsajnálom a kutyánkat a sok, finom étel miatt – kezdte Takács Julianna.

– Szívesen adnék neki mindenből, de tudom, hogy nem szabad. Amúgy is elég érzékeny az emésztése, ezért biztos vagyok benne, hogy nem tenne jót neki, ha összevissza enne. De ettől még a szívem szakad meg, hogy csak a nyálát csorgathatja a sok finomságra... – tette hozzá a szolnoki nő.

A szakemberek egyetértenek azzal, hogy nem szabad felborítani a házi kedvencek étkezéseit az ünnepek alkalmával sem.

– Minden ünnep, minden olyan családi összejövetel, ami alkalmat ad arra, hogy túlegyük magunkat, az egyben lehetőség arra is, hogy a körülöttünk élő kis kedvencek is ennek az áldozatai legyenek – mondta dr. Kertész Ottó, a Magyar Állatorvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke.

– Egy gyomorrontást még könnyen helyre lehet hozni diétával. Azonban vannak érzékenyebb emésztőrendszerű fajták – főleg kutyáknál, amelyeknél akár hasnyálmirigy-gyulladás, májprobléma is felléphet. Tehát nagyon komoly akut, és ebből pedig krónikussá váló betegségek alakulhatnak ki, valamint elindíthatjuk vele a cukorbetegséget is – részletezte a szakember.

Dr. Kertész Ottó hozzátette, ugyanazok a betegségek érinthetik túletetés esetén az állatokat is, mint az embereket. Többek között az elhízás, ízületi megbetegedések, szív- és érrendszeri problémák, melyekből a házi kedvencek esetében nagyon nehéz felépülni.

– A kutyának megvan a napi etetési menetrendje, amit az ünnep se borítson fel – hangsúlyozta az elnök.

A túletetés mellett ugyancsak nagy gondot okozhatnak az édességek is.

– Ezek közül a cukor az egyik probléma – folytatta dr. Kertész Ottó.

„A csokoládé azonban mérgezést okoz a kutyáknál.”

Emellett végül, de nem utolsósorban szintén nagyon fontos kiemelni a különböző édesítőszereket.

Ezekben ugyanis vezető szerepe van a xilitnek, ami emberre ugyan nincs semmilyen káros hatással, azonban a kutyák esetében már kis mennyiségben is mérgező lehet.

A szakember kiemelte, nem csak arra kell figyelni, hogy a gazdák, vendégségbe érkező rokonok, barátok ne adjanak az állatnak a desszertből. Hanem arra is fontos ügyelni, hogy a finomságok ne maradjanak olyan helyen, ahol a kedvencek könnyen elérik.

– Nagyon fondorlatosak. Ha pedig egyszer elérik az ételt, akkor az egészet megeszik. Ne várjuk meg, hogy baj legyen – összegezte.

A házi kedvencek azonnal lecsapnak az édességekre is, ezért karácsonykor se hagyjunk ilyesmit szem előtt. Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

Az ünnepek idején a petárdák és tűzijátékok is károsak a háziállatokra nézve. Dr. Kertész Ottó, a Magyar Állatorvosi Kamara megyei elnöke elmondta, a kutyák többsége ezek hanghatásaitól nagyon bestresszel, fél és menekülni kezd.

– Ennek egyik eredménye a gazdátlanná válás, a másik pedig a különböző sérülések, melyeket maguknak okoznak az állatok szökés közben – részletezte.

– Egy labilisabb idegrendszerű kutya bele is őrülhet, ha hosszú távon ki van téve az ilyen hatásoknak. Ezentúl az állatok között egyre gyakoribb epilepsziára is kifejezetten rossz hatással van az ilyen mértékű stressz. A petárdázást, tűzijátékot megszüntetni nyilván nem lehet, de keretek közé kellene szorítani – hangsúlyozta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában