ez történt 2018 első felében

2018.12.29. 07:00

Gyilkosság, óriásharcsa és sportsiker is volt a megyében

Mozgalmas év áll mögöttünk, a megyében is számtalan fontos történéssel. Ma az első félév legkiemelkedőbb eseményeit idézzük fel.

Czakó Nóra

Január:

Felrobbant egy családi ház Újszászon, a Csillag úton. Az ingatlanban lakó férfit súlyos, életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopter szállította kórházba. Az épületből szinte csak törmelék maradt, és a környékbeli házak is megsérültek.

Schirilla György ötödik alkalommal is keresztülúszta a Tiszát Szolnoknál.

– Megyeri Zsolt szolnoki katona 1992-ben, az olimpia évében elfutott Szolnokról Barcelonába. A 25 éves évfordulón Zsolt kollégái újra megtették ezt a távot, hogy így tisztelegjenek társuk teljesítménye előtt.

– Újabb ritkasággal gyarapodott a főként Badár-kerámiákat bemutató Dras­kovits-­gyűjtemény Mezőtúron. A párját ritkító kerámia különlegessége, hogy a századfordulós párizsi világkiállításon bemutatott kollekció darabjaként készült. Az alkotás idősebb Badár Balázs keze nyomát viseli.

– Rendkívüli sajtótájékoztató keretében jelentette be Pócs János országgyűlési képviselő és dr. Szabó Tamás, Jászberény polgármestere, hogy kezdeményezik Jászberény megyei jogú várossá nyilvánítását.

– Felvették a Magyar Értéktárba a „magyarországi csipkeverés és -varrás élő hagyományát”. Az egyik javaslattevő Fejesné Koppány Gabriella, a karcagi Kunrózsa Csipkekör vezetője, csipkeverő népi iparművész volt.

Február:

– Alicia Elvira Corredera Morales, Kuba magyarországi nagykövete látogatott el a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumba.

– Varga József korábbi alpolgármestert választották meg Rákócziújfalu vezetőjének az időközi polgármester-választáson.

– A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának ítélte az Év Levéltára díjat a Magyar Levéltárosok Egyesülete 2017-ben, melyet februárban adtak át.

– Holtan találtak két férfit rákóczifalvai otthonaikban, a Dózsa György úton. A nyomozók egy nap alatt azonosították és elfogták az emberölésekkel megalapozottan gyanúsítható 25 éves helyi lakost.

– A dél-koreai Phjong­cshangban zajló ötkarikás játékokon a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó 5000 méteren Magyarország első téli olimpiai aranyérmét szerezte meg. A csapat tagja volt a törökszentmiklósi kötődésű Liu Shaolin Sándor és testvére, Liu Shaoang „Ádó” is.

Március:

– Orbán Viktor kormányfő részvételével adták át a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. két új gyárát Jászfényszarun, mely ötszáz munkavállalónak biztosít álláslehetőséget.

Fotó: Csabai István

– Kossuth-díjat vehetett át a nemzeti ünnep alkalmából a Parlamentben a karcagi Györfi Sándor Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész.

– Számtalan településen okozott áramkimaradást a tomboló hóvihar megyénkben. A leszakadt vezetékek, kidőlt villanyoszlopok miatt tizenhárom településen volt részleges vagy teljes áramkimaradás, valahol két teljes napig.

Április:

– Összehangolt akciót szervezett a Ceglédi Rendőrkapitányság, hogy elfogja azokat a személyeket, akiket kábítószer-kereskedelem elkövetésével hoztak összefüggésbe. A razzia eredményeképp Cegléden, Tápiószelén, Abonyban, Törtelen, Jászkarajenőn és Újszászon több embert állítottak elő bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, és több helyszínen kábítószergyanús anyagmaradványokat is lefoglaltak. Tíz gyanúsított közül hetet őrizetbe vettek.

– Szolnokra is ellátogatott a sokak által még mindig csak Viszkisként emlegetett Ambrus Attila.

– Különleges fogadtatásban részesültek a Csépáról és Csévharasztról Rómába érkező magyar zarándokok Ferenc pápától. A csépai plébániavezetőt, Antal Andrást a Szentatya áthívta a biztonsági korlát túloldalára, ahol elbeszélgetett vele, személyes áldásban részesítette, s még egy bizalmas dolgot is a fülébe súgott.

– Egy szolnoki fotós, Fejes Lajos egyik képét is beválasztotta egy fotózással foglalkozó külföldi közösségi oldal a tíz legjobb alkotás közé.

– Jogerősen 13 év letöltendő szabadságvesztésre súlyosította a Szegedi Ítélőtábla annak a hajléktalannak a büntetését, aki késsel mellkason szúrta volt párját. A mentők az ötvenkét éves asszony életét már nem tudták megmenteni.

– A Karcagi Nagykun Református Általános Iskola az abszolút kategóriában a huszonhetedik helyen végzett a legjobb hazai iskolák TOP 100-as listáján, amelyet az országos kompetenciamérések során elért eredmények alapján állították össze. Megyénkből nem szerepelt az első százban másik iskola.

– Jogerősen tizenhárom év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt az abádszalóki, háromgyerekes asszonyt, aki egy gondozására bízott rokkantnyugdíjas férfi halálát okozta. A táblabíróság különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek az akkor harminckilenc éves vádlottat.

– Váratlan sikert könyvelhetett el a szolnoki Tóth László független filmes, zenész, aki „egyszemélyes stábként” forgatott filmet a bükkfáról. Műve ma már a gödöllői Nemzetközi Filmszemle kiemelt alkotásai között szerepel.

Május:

– Megnyílt Tiszafüreden Kelet-Magyarország és a Tisza-tó első kutyabarát fürdőhelye, a Tisza-tavi Mancsos Pancsoló.

– Különleges lánykérésnek lehettek szemtanúi a Szolnoki Szolgáltatási SZC Ruhaipari Szakközép- és Szakiskolájának idei ballagásán résztvevők. Herman Ottó, aki egyébként az iskola volt tanulója, erre a napra időzítette, hogy megkérje barátnője, a végzős Diána kezét.

– Rendőrségi intézkedés miatt nem jártak a vonatok Tószeg és Tiszakécske között, mivel egy férfi a tiszajenői vasúti átjáróban öngyilkossági szándékkal az autójával keresztben megállt. Amikor a rendőr le akarta beszélni erről, a férfi rátámadt, és csak úgy hagyott fel a bántalmazással, hogy a rendőr háromszor lábon lőtte.

– A megyeszékhely helikopteres körforgalma lett az év körforgalma egysávos kategóriában a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület közösen meghirdetett pályázatán.

– Az utóbbi évek egyik legjelentősebb megyei leletével gazdagodott a szolnoki Damjanich múzeum. Kunmadaras határában ugyanis földmunka közben hatezer ezüstpénzből álló kincsre bukkantak.

– Villám csapott három csépai házba, ebből az egyik ingatlan súlyosan megrongálódott. A benne élő házaspár kilátástalan helyzetbe került, azonban Antal András atya vezetésével a falu segítséget nyújtott otthonuk újjáépítésében.

Június:

– Kiesett az NB II.-es bajnokságból a harmadosztályba a Szolnoki MÁV labdarúgócsapata.

– Elfogták a rendőrök azt a fiatalkorú fiút, aki kővel dobta meg az egyik gyorsvonatot Újszászon. Az eldobott kő átpattant egy személyvonatra, majd a peronon várakozó utasok közé csapódott. Senki nem sérült meg, de fiú ellen, aki egy debreceni javítóintézetből szökött meg, eljárás indult.

– Hatalmas harcsa akadt Oláh Csaba horgára a Tisza-tavon. Az óriási példány kettőszáznegyvenegy centi hosszú és nyolcvanöt kiló volt.

Fotó: Beküldött fotó

– Története nyolcadik bajnoki címét szerezte meg a Szolnoki Olaj kosárlabdacsapata.

Idén júniusban története nyolcadik bajnoki címét szerezte meg a Szolnoki Olaj kosárlabdacsapata
Fotó: Földi Imre/NS

– Szenzációs leletre, mondhatni egy ágyúgolyó-lerakatra bukkantak a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei a Szolnoki Művésztelepen. A Rákóczi-szabadságharc idejéből származó több mint negyven ágyúgolyó a szolnoki vár feltárása során került elő a föld alól.

Fotó: Csabai István

– Abony után Szolnokon is felbukkant egy barna medve, amit a Holt-Tiszában láttak fürödni. Egy szolnoki horgásznak sikerült is egy rövid videót készítenie róla. Az állatokat a polgárőrök mellett a rendőrök, a vízi rendőrök és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei is keresték, de nem sikerült a nyomára akadni.

– Tragikus véget ért egy Körös-vidéki horgászat, miután egy idősebb férfi Mezőtúr külterületén, a Peresi-holtágon botja után vetette magát. A horgász már kifelé úszott, mikor családja szeme láttára váratlanul elmerült. Hiába próbálták, nem sikerült megmenteni az életét.

– Halálos tömegszerencsétlenség történt a megyeszékhelyen, a Debreceni úton. Egy megkülönböztető jelzést használó mentőautó összeütközött egy vele szemben közlekedő, utasokat szállító autóbusszal. A mentőautó vezetője és a szállított beteg a helyszínen életét vesztette. Az esetkocsiban tartózkodó mentőápoló és mentőtiszt pedig a baleset következtében súlyosan megsérült. Az autóbusz húsz utasa közül egy ember súlyosan, a többiek pedig könnyebben sérültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában