SZOLNOK

2018.12.08. 16:30

Spenót Panna: szórakoztató mesejáték az egészséges étkezésről

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy elkényeztetett királykisasszony, aki csak az édességet volt hajlandó megenni. Apja, Főzelékország királya és másik nevelője, a szakácsné nem tudtak kellően a sarkukra állni, így minden a szeszélyes Anna akarata szerint történt. Egészen addig, ameddig meg nem érkezett kertész álruhában a királyfi…

M. R. E.

Spenót Panna történetét az évad végéig láthatja a közönség a szolnoki SzínMűHelyben

Fotó: Csabai István

– Fogad a királlyal, hogy ő majd móresre tanítja Annát, vagyis megtanítja zöldséget enni, de akár megtermelni és megfőzni is azokat, ami a darab végére sikerül is neki. A mesejáték kézzelfogható mondanivalója tehát az egészséges étkezés szerepe. A mélyebb pedig az alázat és a nyitottság.

– Hiszen jön valaki, aki szigorúan, de játékosan letöri az akaratos lány szarvacskáit – mondja a darab rendezője, Jankovics Anna, aki Spenót Pannát alakítja.

– Könnyen azonosulnak a darab mondanivalójával a gyerekek. Érdekes, hogy amikor spenótos palacsintát eszünk, gyakran ők bátorítanak engem, hogy „ Edd meg, finom! ”, de amikor a boszorka elkezd cukorkával traktálni, a többség azt ordítja, hogy „Ne vedd el, ne vedd el!” – idézi fel a reakciókat a rendező.

A hatszereplős darabban négy színész játszik. A királyt és a mackót Horváth György, a szakácsnőt és boszorkányt Lugosi Claudia, a királyfit pedig Tárnai Attila alakítja. A darab olyan formában interaktív, hogy bár nem mennek ki a színpadra a gyerekek, de részesei a történetnek.

Spenót Panna történetét az évad végéig láthatja a közönség a szolnoki SzínMűHelyben
Fotó: Csabai István

– Veteményesként vesznek részt a játékban, locsoljuk őket, köztük kapálgatunk. Nagyon élvezik. Nekünk, színészeknek ez a fajta interaktivitás bizonyos szempontból megterhelő, hiszen mindig kockázatot rejt magában, ha az ember borítja a határokat, de egyben iszonyúan hálás feladat is.

– Az elmúlt öt-hat évben sok gyereknek szóló előadásban vettem részt. Egyre inkább fölértékelődik számomra ez a műfaj, mert azt tapasztalom, hogy a gyerekeknek nem lehet rutinból játszani – persze a felnőtteknek sem –, de a gyerekek még inkább észreveszik, ha valami nem őszinte, és azonnal reagálnak is rá. Ők a legkritikusabb, de egyben a leghálásabb közönség is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában