abony

2018.12.07. 13:42

Több évtizedes probléma oldódott meg: végre megújult a zártkertes övezet

Régen várt fejlesztés ért véget a minap a város szélén található zártkertes övezetben. A helyiek örömére ugyanis sima burkolat került az esőzésekkor járhatatlan kis utcákba. Hamarosan ráadásul más utak is megszépülhetnek.

Hartai Gergely

A Körte utca is megújult, mutatja Tóth Andrásné, aki már tíz éve a környék lakója. A helybeliek örülnek a felújításnak

Fotó: Mészáros János

– Nemrég csinálták meg a ház előtti utat, talán egy hónapja fejezhették be a munkát… – meséli a Körte utcában élő Tóth Andrásné. Aki mint mondja, párjával él a város szélén található zártkertes környéken.

– Én magam tíz éve lakom már itt, így nagyon örülök annak, hogy rendben van az utcánk! Sokkal könnyebben tudunk bejutni a városba, ami nekünk, időseknek igen nagy dolog. Arról nem beszélve, az unokáim is biztonságosabban jöhetnek hozzám. Például a közeli Nagykőrösről is – taglalta a hölgy.

A Körte utca is megújult, mutatja Tóth Andrásné, aki már tíz éve a környék lakója. A helybeliek örülnek a felújításnak
Fotó: Mészáros János

 

Hírportálunk még márciusban adott hírt a Mogyoró, a Körte, s a hozzájuk közel eső zárt kerti utak állapotáról. Több lakó jelezte ugyanis, hogy legalább húsz éve járhatatlanok a helyi földutak. Sokan úgy vélték, egy ledöngölt, kövezett út is megfelelne, hogy ne a kátyúkat kelljen kerülgetni.

Az abonyi önkormányzat két hónapja már arról számolt be, megkezdik a város zártkerti utcáinak rendbetételét. Köztük is elsősorban a Homok utca egy szakaszára, a Mogyoró utca zártkerti lapos részére, a Szőlő utca Körte utcáig tartó szakaszára, valamint a Körte utcára fókuszálnak.

Darányi Erika, a polgármesteri hivatal sajtóreferense a napokban közölte, véget értek az útfelújítási munkák a környéken. Elmondta, az utak kettős itatású, mart aszfaltos technológiával szépültek meg. A fejlesztés mintegy 9,3 millió forintba került, melynek nagy részét pályázati forrásból finanszírozták. Mindezeken túl pedig a Körte utcában lévő önkormányzati ingatlanon kutat létesít és gyümölcsöst is telepít a hivatal.

Megtudtuk, hogy bár az útburkolatok kialakítása rendre megtörtént, mégis sok szakaszra fér még rá hasonló fejlesztés. Hamarosan azonban ezek is sorra kerülnek.

– A pályázatban nem érintett, zártkertes övezetben található többi utca a képviselő-testület korábbi döntése szerint kőszórásos módszerrel újul meg az elkövetkezendő hónapokban. Így a Bodócs köz vége – a Piszke utcát követően –, a Mogyoró, az Alma, a Piszke, a Szamóca, a Szeder, a Szilva, a Mária és a Ferenc utca is – összegezte a szóvivő.

Másutt is utat építenek

A zártkertes városrész mellett a külterületi utak felújítása is zajlik. Kőszórásos technológiával pedig további huszonnégy utca újul meg. Október végén arról tájékoztatták a hivatalt, hogy az „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására – belterületi utak, járdák, hidak felújítása” című pályázatra harmincmillió forintot ítélt meg a Belügyminisztérium. Jövőre ebből az összegből a Károly Róbert, a Jólét, a Katona József, a Mikszáth Kálmán, a Rózsa és a Szent Margit utca kaphat új burkolatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában