tiszaroff

2019.01.02. 19:51

A helyi iskolaigazgató édesapja a Tiszát átúszva érkezett Roffra

Kevés, de van olyan család, ahol apa-fia hagyomány iskolaigazgatónak lenni. Patocskai László édesapja a Tiszát átúszva érkezett Tiszaroffra. Néhány év alatt meghatározó ember, képviselő és iskolaigazgató lett. Örökségét fia követi, kitartóan jár példaképként tisztelt édesapja nyomdokain.

Ujvári László

Ifjabb Patocskai László ma annak az iskolának az igazgatója, ahol egykor ő is tanult.

Fotó: Ujvári László

Apa és fia köztiszteletben álló személyek Tiszaroffon. Bár nem egymást váltották a helyi általános iskola élén, pályájukat számos párhuzam kíséri.

– Édesapám először Tiszasülyre érkezett, megtetszett neki a Tisza bal partja, és átúszott a folyón Tiszaroffra, majd gyakorlatra jelentkezett a Tiszaroffi Általános Iskolában – mesélte fia, ifj. Patocskai László. Édesapja a Délvidéken született 1942-ben, alig tizennyolc esztendősen került a Közép-Tisza-vidéki faluba.

– Mindössze egy táskával érkezett. Nem sokkal később a helyi közélet aktív szereplője lett, például a sportegyesület aktív tagja – idézte fel az emlékeket.

A rendszerváltozás után képviselő és alpolgármester volt. Folyamatosan képezte magát, felső tagozatban testnevelést tanított és a történelem labirintusában igazította el a nebulókat. Házasságából két gyermeke, egy fia és egy lánya született.

Érdekesség, hogy feleségét nyolcadik osztályban még tanította. Mikor az egykori tanítványból védőnő lett, akkor találkoztak újra, életük pedig örökre összefonódott.

Negyvenöt évesen már ő volt az általános iskola igazgatója. Egészen nyugdíjba vonulásáig, tizenöt éven át vezette az intézményben folyó oktató-nevelő munkát. Egy darabig még jelen volt a közéletben, majd 2005-ben nagyapa lett. Ettől a ponttól kezdve csak unokájának élt. Hosszú betegség után, 2012-ben elhunyt.

– Családcentrikus ember volt. Nagyon tisztelték a faluban, amit jól mutat, hogy a temetése idején minden bolt bezárt Roffon, mindenki ott volt, hogy elkísérje utolsó útjára – árulta el fia.

Sokak példaképe volt, köztük az övé is. Az alma pedig nem esett messze a fától.

Ma annak az iskolának az igazgatója ifjabb Patocskai László, ahol egykor ő is tanult. Már kicsiként részt vett az iskola életében, lévén, hogy édesapja volt az intézmény vezetője.

– Viszonylag eleven gyerek voltam. Többször is volt apa-fia elbeszélgetésünk – kezdte. Édesapja nem utasította, inkább érvekkel próbálta fiát a helyes útra terelni. Úgy tűnik, módszere bevált.

Ifjabb Patocskai László ma annak az iskolának az igazgatója, ahol egykor ő is tanult.
Fotó: Ujvári László

Biológia–testnevelés szakon végezte az egri tanárképző főiskolát, 1992-ben. Fiatalkorában atletizált, és különböző labdajátékokban próbálta ki magát. Súlylökésben például országos eredményeket tudhat magáénak.

A főiskolán már a kézilabda lett az elsődleges sportága, melyből edzői képesítést is szerzett. Az utánpótlás-korosztályoktól a felnőttekig szinte mindenhol kipróbálta magát, volt a szolnoki másodosztályú női csapat trénere is.

Egy év fővárosi katonai szolgálat után Törökszentmiklóson kezdte meg pedagógusi pályáját, a református iskolában. Később a Lábassy János középiskolában tanított, először igazgatóhelyettes, majd igazgató volt. Édesapja példáját követve, folyamatosan képezte magát.

Közoktatás-vezető és pedagógiai szakértő lett.

Május elsején kérték fel

Négy évvel ezelőtt hazahívták. A roffi iskola akkori vezetője kereste meg, és kérte fel az intézmény vezetésére. Néhány nap gondolkodás után ifj. Patocskai László igent mondott.

A sors játéka, hogy édesapjához hasonlóan, ő is negyvenöt évesen lett a roffi általános iskola igazgatója. Mindkettőjüket május elsején kérték fel, valamint éppen akkoriban vonták össze az iskolát és az óvodát. Nem bánta meg, hogy váltott, egy évvel ezelőtt például ő kapta az Év Igazgatója címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában