nem mindig járunk vele jól

2019.01.10. 13:45

Ezekre figyeljen: mutatjuk az áruvásárlási hitelek buktatóit

Ha váratlanul tönkremegy a mosógép vagy a hűtőszekrény, jó választás lehet az áruhitel. Nem árt azonban körültekintőnek lenni, hiszen lehetnek buktatói is ennek a megoldásnak, főként ha hitelkártyás konstrukcióról van szó.

Czakó Nóra

Forrás: Shutterstock

Áruhitelhez jutni ma már egyre könnyebb, hiszen ez egy egyszerűen és gyorsan elérhető konstrukció, amit a vásárlás helyszínén tudunk igénybe venni.

– A Központi Hitelinformációs Rendszernek (KHR) köszönhetően ma már maximum fél órán belül hitelminősítést tudnak tenni az adott ügyfélnek – világított rá Királyházi Andor pénzügyi fogyasztóvédelmi szakértő.

– Ebből látják ugyanis, hogy mennyire van leterhelve esetleges hitelekkel, tartozásokkal a vásárló fizetése. Ez azért fontos, mert maximum ötven százalék lehet ez az érték, és nem árt tudni, hogy ebbe a letiltások is beleszámítanak. Lényeges még tudni, hogy a teljes hiteldíjmutató (THM) bizonyos költségeket nem tartalmaz, például a késedelmi kamatot, a futamidő-hosszabbítás vagy a bankszámla használatának díját – magyarázta.

Hitelre vásárolni általában többe kerül, mint azonnal készpénzben fizetni, hiszen az áruhitellel nem csupán a termék árát fizetjük ki, hanem a hitelfelvétel költségét is. Az áruhitelek ráadásul a legmagasabb kamatozású kölcsönök. A nullaszázalékos THM-ajánlatok előnyös konstrukciók lehetnek, ezek azonban kezdenek kikopni a kínálatokból. Így előfordulhat, hogy egy akciós áru a drágább hitel miatt többe kerül, mint egy másik üzletben normál áron.

– Ajánlott a vásárlás előtt alaposan átgondolni, hogy vajon feltétlenül szükségünk van-e arra az új tévére, mosógépre, és hogy elbírja-e a fizetésünk. Előzetesen hasonlítsuk össze a különféle ajánlatokat, amelyek között jelentős összegbeli eltérések lehetnek – hívta fel a figyelmet a szakember.

Arról is fontos tájékozódni vásárlás előtt, hogy az ajánlott termék ténylegesen áruhitel, vagy esetleg egy hitelkártya-konstrukció. Lényeges különbség a kettő között, hogy míg az előbbi a visszafizetése után megszűnik, az utóbbi esetén viszont a törlesztéssel a saját hitelkeretünket töltjük vissza. A kölcsönt ugyan a kártyán keresztül kifizetjük, viszont a hitelkártya élő szerződésként tovább él, és feleslegesen terheli a fenntartásával a családi kasszát.

Királyházi Andortól megtudtuk, hogy viszonylag kevesen keresik fel a tanácsadó irodát áruhitellel kapcsolatban, de ha mégis, akkor általában az áruvásárlásihitel-kártyával kapcsolatban.

– Ennek az a veszélye, hogy nagyon könnyen a rendelkezésünkre bocsátják, akár egy e-maillel is lehet aktiválni, viszont a visszatöltési kötelezettség harminc vagy negyvenöt nap, és az adott összeget a bankszámlán lévő fizetésből emelik le. Volt olyan, aki azzal a panasszal fordult hozzánk, hogy megkapta ugyan a fizetést, de a visszatöltés miatt semennyi pénzt sem tudott levenni a kártyájáról, és nem is értette, hogy mi történhetett. Ilyenkor az ügyfél vagy nem figyelt eléggé oda, vagy nem értette meg, hogyan működik ez a fajta hitel – hangsúlyozta Királyházi Andor.

Az elektronikus üzenetek is fontosak

– Az ügyfelek gyakran abba a hibába is beleesnek, hogy úgy gondolják, ha nem jelentkezik olyan rendszeresen a pénzintézet, akkor minden rendben van. Soha ne higgyük azonban, hogy ez így van – nyomatékosította Királyházi Andor.

– Mindig meg kell nézni, hogy azt fizettük-e be, amit kell, és időben fizettünk-e. Előfordulhat ugyanis, hogy nem kapjuk meg a pénzintézet levelét. A közép és idősebb korosztály ugyan még ragaszkodik a klasszikus fizetési módhoz, de tudomásul kell venni, hogy teret nyer az ügyfelekkel való elektronikus kapcsolattartás.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában