szolnok megye

2019.01.30. 18:45

Módosul a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség feladatköre

Az ügyészségi nyomozás szervezete 2019. február 1-jével megújul, ami érinti a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség munkáját is. A változásról Balázsné dr. Busku Terézia számolt be hírportálunknak.

Mészáros Géza

A struktúraváltozás eredményeként az ügyészségi nyomozás eddigi széttagolt rendszere egy egységes struktúrába, a Központi Nyomozó Főügyészséghez és az alárendeltségében működő regionális illetékességű ügyészségekhez kerül.

Az eddig, a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészségen végzett ügyészi nyomozások átkerülnek a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészséghez. A Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség elnevezése is változik, mégpedig a korábbi, Szolnoki Járási Ügyészségre.

Az előzmény, hogy 2018. július 1-jén hatályba lépett új Büntetőeljárásról szóló törvény módosította az ügyészségi nyomozás kizárólagos hatáskörbe tartozó bűncselekmények körét.

Az új törvény az ügyészségi nyomozás fenntartását továbbra is indokoltnak tartotta, például a bíró, az ügyész, a rendőrség és a NAV hivatásos állományú tagja ellen elkövetett, kiemelt súlyú bűncselekmények, így többek között az emberölés, az emberrablás, a hivatalos személy elleni erőszak esetében.

Az új törvény az ügyészségi nyomozás kizárólagos hatáskörébe utalja továbbá a hivatalos személyekkel összefüggésben elkövetett korrupciós bűncselekményeket, így például a vesztegetés, a befolyás vásárlása, a befolyással üzérkedés meghatározott eseteit, figyelemmel azok tárgyi súlyára és arra, hogy e bűncselekmények bizonyítása is általában nehezebb.

Az új Büntetőeljárásról szóló törvény azonban – egy kivételtől eltekintve – az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények nyomozását a rendőrség hatáskörébe utalta.

Ezért – a teljesség igénye nélkül – az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények közül az eddig a járási és nyomozó ügyészségek hatáskörébe tartozó hamis vád, hatóság félrevezetése, hamis tanúzás, ügyvédi visszaélés és zugírászat nyomozását a Büntetőeljárásról szóló törvény hatályba lépését követően a rendőrség végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában