SZOLNOK

2019.01.11. 09:21

Szobrokat öntöttek a Művésztelep műhelyében

A szoboröntés technikája évezredek óta változatlan. A bronzalakok ugyanúgy formálódnak, mint egykor, az alkotó képzelet mellett éppúgy szükség van erőre, ügyességre, megfelelő eszközökre.

Szilvási Zsuzsa

Változnak az idők, a stílusok, a technológia – a viaszveszejtéses eljárás – azonban gyakorlatilag ugyanaz maradt, mint egykor a bronzkorban. Az izzó, olvadt fém ugyanúgy fortyog az olvasztókemencében, ugyanúgy szikrákat szórva, sisteregve tölti ki a kiégetett gipszformát, mint réges-rég a fáraószobrok készítésekor.

És a szobrász ma sem lehet „csupán” művész. A fémbe álmodott alakok megformázásához bizony komoly fizikai erőre, ügyességre van szükség. Persze a technika sokat fejlődött, a különleges olvasztó- és égetőkemence nagy segítséget nyújt a szoboröntéshez.

Pogány Gábor Benő, illetve Baráth Fábián, valamint Révi Norbert és a többi képzőművész megálmodott alkotásai a Szolnoki Művésztelep műhelyében válnak tökéletessé fémbe öntve:

És a megszilárdult képzelet lassan kibontakozik az ideiglenes formából, csakúgy, mint évezredekkel korábban…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában