Vélemény

2019.02.25. 18:22

A relaxáció nem ördögtől való

Engedd el a problémákat! Lassíts! Kapcsolj ki! Ki ne hallotta volna már ezeket az életvezetési divatszavakat. Tény, hogy a stressz behálózza az életünket, ott van a munkahelyen, a családok hétköznapjaiban, az iskolában és az emberi kapcsolatainkban is.

Illés Anita

Testi, lelki egészségünk megőrzése érdekében a stressz kezelésével bizony foglalkozni kell. És ezt napjainkban nem árt minél fiatalabb korban elkezdeni. Annál is inkább, mert már a gyerekek életében jelen van az iskolai stressz.

Pszichológusoktól, pedagógusoktól és szülőktől egyaránt gyakran halljuk, hogy a diákok túlterheltek, motiválatlanok. Az iskolai stressz olyan rendszerszintű probléma, ami miatt a gyerekek szoronganak.

Ennek következtében a fejfájás az egyik leggyakoribb pszichoszomatikus panasszá vált, de nem ritka az ingerültség, rossz közérzet, fáradtság vagy a hasfájás sem. A növekvő iskolai és szülői elvárások mellett a családi konfliktusok, a válások, a kortársaknak való megfelelési kényszer, a digitális világ szintén jelentős stresszforrások.

Mindez nem csak magyar sajátosság, Angliában például egy 2017-es kutatásból kiderült, hogy az 5 és 19 évesek között nyolcból egy fiatal szenvedett legalább egyféle mentális rendellenességtől. Nem véletlen tehát, hogy hamarosan egy új tantárgyat, a mindfulnesst kísérleti jelleggel több száz angliai iskolában bevezetik.

Hazánkban is egyre többen ismerik fel, hogy szükség van a diákok mentális egészségét fejlesztő módszerek alkalmazására az oktatásban. Prof. dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus nevéhez fűződő iskolai relaxációs programot az elmúlt években számtalan félreértelmezés övezte a szülők és egyházi körök részéről is.

A jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskolában egy szakember a szülőkkel, az osztályfőnökkel együttműködve megkísérelte a relaxációs módszer alkalmazását. Az intézmény jó példája annak, hogy a nyitottság, a megismerés képes volt eloszlatni a félelmeket.

Kiderült, hogy a szakember által alkalmazott relaxáció nem ördögtől való, sőt, olyan módszer, ami tudományos alapokon nyugszik és a hit megélése során kiegészíti a test és a lélek egészségének megőrzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában