Vélemény

2019.03.05. 12:45

A megelőzéshez fontosak a vizsgálatok is

Mérőműszerek pittyegése, fertőtlenítő sprayk spriccelésének hangja töri meg a halk duruzsolást az Aba-Novák Agóra egyik nagytermében.

Molnár-Révész Erika

Tele van a helyiség, a különböző asztalok előtt legalább tízen állnak sorban, hogy megméressék koleszterin- és vércukorszintjüket, vérnyomásukat, vagy éppen testzsír százalékukat.

A vizsgálatokat végző egészségügyi dolgozók mosolyogva, udvariasan ültetik le maguk elé az érkezőt, szúrnak, mérnek, írnak, vagy éppen tanácsot adnak az érintetteknek, akiknek legtöbbje idősebb korú. Kint a folyosón is sokan várakoznak szem- és hallásvizsgálatra, van, aki a rendelőintézettől kapott időpontot nem akarja kivárni, olyan is, aki az utóbbi időben úgy érezte, romlik a látása.

Ezért örülnek az azonnali, ingyenes vizsgálatoknak. A Tiszta Szívvel Szolnokért első napja van, a látottak a megnyitón hallottakkal is egybecsengnek, mely szerint általában az idősebb korosztálynak fontos az egészség. S hogy miért lehet ez?

Mert amikor már egyre-másra előjönnek a nyavalyák, akkor értékelheti az ember igazán a betegség nélküli állapotot. Mert az úgy fiatalkorban az esetek nagy többségében természetesnek tűnik.

Pedig már akkor el kell kezdeni a megfelelő életmódot, hogy ez a bizonyos betegség nélküli állapot lehetőleg minél tovább megmaradjon.

A megelőzés fontos pillérei a testmozgás, a megfelelő táplálkozás, és igen, ezek a szűrővizsgálatok is.

Hiszen az időben elcsípett betegség megállíthatja az állapot romlását, de akár életet is menthet. A szolnoki szűrőprogram eltelt tizenkét éve alatt több mint negyvenezer vizsgálatot végeztek el a szakemberek, ekkora számból pedig el lehet képzelni, mi mindent előzhettek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában