JÁSZAPÁTI

2019.03.19. 19:50

A nehézségek erősítették Kladiva Imre plébános hitét

Március 15-e alkalmából, Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült Kladiva Imre, a Jászapáti Kisboldogasszony Plébánia plébániai kormányzója. Az elismerést a helyi egyházközség vezetőjeként a jövő nemzedék értékrendjének megerősítése, valamint a jász hagyományok ápolása érdekében végzett tevékenységéért kapta.

Illés Anita

Kladiva Imre Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült

Fotó: Illés Anita

Kladiva Imre címzetes apát, plébániai kormányzó, vagy ahogy a legtöbben szólítják „Imre atya” Besenyőtelken született, ott járt általános iskolába. 1957-ben az egri Dobó István Gimnáziumban szeretett volna továbbtanulni, de levélben értesítették, hogy vegye tárgytalannak a felvételt.

– Akkoriban nem nézték jó szemmel, ha valaki templomba jár. A helyi plébános javasolta, hogy próbáljunk egyházi iskolát nézni. Igen ám, csak szeptemberre valamennyi intézményben betelt a létszám.

– Szentendrén az iskolaigazgató megígérte, ha lesz hely, akkor szólnak. Október közepén érkezett meg a levél, hogy van egy hely, így mehetek Szentendrére a ferences gimnáziumba tanulni. Ott érettségiztem.

– A pályaválasztás nem volt könnyű döntés. A családi hagyományokhoz és a templomhoz való kötődés miatt végül egy merész lépéssel jelentkeztem kispapnak az egri papnevelő intézetbe. Úgy éreztem, ha nem vállalom, akkor elrontom az életem.

– Így visszatekintve az elmúlt évtizedekre, elmondhatom, hogy jól döntöttem, nem bántam meg – idézte fel emlékeit Kladiva Imre.

Kladiva Imre Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült
Fotó: Illés Anita

Azután 1966-ban szentelték pappá. Első helye, ahol káplánként szolgált Nyíradonyban volt, de később szolgált Törökszentmiklóson, Kálban, Miskolcon, Nyíregyházán. Első plébániai kinevezését Abádszalókra kapta.

A Jászságba, Jászalsószentgyörgyre 1988-ban került, ahol tíz évig plébánosként szolgált. 1998-tól pedig Jászapáti plébánosa, ahol ugyan már nyugdíjasként a mai napig ellátja feladatait.

Aktív, mindennap misézik, elvégzi az irodai munkát, a temetési szertartásokat. Köztudott, hogy gyerekkora óta nagyon szereti a focit, a helyi csapat törzsszurkolója. Régen még vidékre is eljárt szurkolni a csapatnak.

– Aktívan élem a hétköznapokat, de jobban kell vigyázni magamra, mert nemrég szívinfarktusom volt. Hála Istennek, életben maradtam, a gondviselésnek még terve van velem – mondta Imre atya, aki gyerekkora óta őrzi hitét, pedig életútján voltak nehézségek. De azt vallja, hogy a nehézségek erősítik az Istenbe vetett hitet.

Sokat tett a jász hagyományokért

Kladiva Imre plébános hivatali feladatai mellett a jász hagyományok ápolásáért is sokat tett. Jelentős szerepe van Pájer Antal papköltő munkásságának szélesebb körben való megismertetésében. Támogatja a honismereti szakkör munkáját.

Közreműködött a jászszentandrási templom emlékkönyve, a jásziványi és a jászkiséri katolikus egyházközség történetének megírásában, megjelenésében.

Kiadója és lektora volt a Jászapátin szolgálatot teljesítő egyházi személyiségek életútját összegző kézikönyvnek. A „Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma 2011-ben a Jászságért Díjjal ismerte el Kladiva Imre életpályáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában