JÁSZBERÉNY

2019.03.30. 14:15

A perzsa újévet köszöntötték Berényben

A perzsa újév alkalmából iráni zenés kulturális estet rendeztek a közelmúltban a Főnix Fészek Műhelyházban. A város önkormányzata az iráni Yazd településsel 1996 óta ápol testvérvárosi kapcsolatot. Az elmúlt években számos kulturális rendezvényt szerveztek, amelyek erősítették az iráni–magyar kapcsolatokat, gazdagították az együttműködést.

Illés Anita

Gholamali Rajabi Yazdi, (balra) Irán magyarországi nagykövete látogatott Jászberénybe.

Fotó: Gémesi Balázs

Az esten dr. Szabó Tamás polgármester köszöntötte Gholamali Rajabi Yazdit, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövetét és munkatársait. Mint mondta, a rendezvény két okból emelkedik ki a Jászberényben megszokott kulturális programok sorából, hiszen egyfelől számunkra egzotikus zenét hallhatunk, akiktől pedig halljuk, azok tulajdonképpen a mi testvéreink.

A rendezvényen Gholamali Rajabi Yazdi, Irán magyarországi nagykövete örömét fejezte ki, hogy ismét Jászberénybe látogathatott. Üdvözölt mindenkit, majd megosztotta a résztvevőkkel az irániak újévi hagyományait.

Megtudhattuk többek között, hogy az iráni naptárban most 1398 van. Az újév előtti szokások elemeként említette a nagytakarítást, miszerint a szívünket meg kell tisztítani a negatív energiáktól. Fontos hagyomány a szülői látogatás, az idősek és a családi kapcsolatok tisztelete. De az idősebbek ajándékozása a fiataloknak, a természetnap szintén a szokások része.

Gholamali Rajabi Yazdi, (balra) Irán magyarországi nagykövete látogatott Jászberénybe.
Fotó: Gémesi Balázs

Az Iránból érkezett művészek – Hossein Khoshcehreh, Farzad Mohammad Nejad, Mahmoud Salehi és Hossein Shahmiri – lélekemelő zenei élménnyel ajándékozták meg a közönséget, amely az est végén az iráni gasztronómia finomságaiból is kapott ízelítőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában