Szolnok

2019.03.29. 06:30

A hat méter mélyen rekedt sérülteket is kiszagolják a mentőkutyák

A legnehezebb helyzetben is segítséget jelentenek a mentőkutyák. A romok közt rekedt sérültek a legnehezebb helyzetekben is számíthatnak rájuk, tudjuk meg Kröpfl Erzsébettől, a Pannon Kutyás Kutató Mentő Csapat tagja és az egyik szolnoki kutyaiskola vezetőjétől.

Szabó Lilla Laura

Kröpfl Erzsébet és Gamin kiválóan szerepelt a világbajnokságon

Forrás: Beküldött fotó

– A romkutatás a földrengések, robbanások, egyéb katasztrófa utáni romok, kutyával történő átfésülését jelenti. Kifinomult szaglásuknak köszönhetően nagy segítséget jelentenek a mentésben – mondja Erzsébet.

– Az embernek egy illat felismeréséhez több millió molekulára van szüksége, a csahosoknak ezzel szemben 8 is elegendő – meséli Böbe, majd hozzáteszi: kizárólag rendellenes testhelyzetben lévő, élő személyek jelzésére lettek kiképezve.

Képesek megtalálni akár 5–6 méter mélyen rekedt sérülteket is. Mivel az első 24–48 óra igen kritikus, a négylábúak munkája felbecsülhetetlen.

De bármelyik állat alkalmas a feladatra? A kiképző hangsúlyozza, ez inkább egyedfüggő, és nincs ugyan fajtamegkötés, de akadnak fontos szempontok, úgymint testalkat, gazda-kutya kapcsolat, jó orrhasználat, emberrel való szociális készség.

A világon a mentőkutyák között általánosan labradorokkal, border collie-kkal és belga juhászokkal találkozhatunk, de akadnak kiváló spánielek, tacskók, francia juhászok is.

– Akár már nyolchetesen kimegyünk velük a gyakorlóterepre – említi Erzsébet, aki a Szolnoki Topdogs kutyaiskola vezetője is. – Az emberek közelsége nagyon fontos, a lehető leghamarabb hozzászoktatjuk őket. Különféle ingerekkel, zajokkal, változatos terepeken teszteljük, hogy alkalmas lesz-e felnőttként a mentésre.

Kröpfl Erzsébet és Gamin kiválóan szerepelt a világbajnokságon
Fotó: Beküldött fotó

Böbe készségesen mesél a vizsgáról is.

– Az állat 16 hónaposan szerezheti meg az első alkalmassági megfelelést. Amennyiben kitűnő lesz, kettő „A” vizsga követi, végül egy eredményes „B” emelt szinttel szerezhet nemzetközi mentőkutya minősítést, amellyel már bekerül a rendszerbe is.

A vizsga két részből áll. Az engedelmességi, ügyességi szakaszban többek közt menetelés, ültetés, fektetés, vízszintes létrán való haladás feladatokban kell jól szerepelni. Majd egy 30 perces kutatási szimuláció következik, melynek során 3 személy megtalálása a cél.

Itt konkrét helyzetet kap a kutya és a gazda, fel kell állítani egy taktikai tervet is. A bíró játssza a mentés irányítóját, vele egyeztetve szükséges felderíteni a romos terület veszélyforrásait, lehetőségeit, hogy a kutyát minél hatékonyabban lehessen irányítani.

A Topdogs vezetőjének mind a négy kedvence rendelkezik valamilyen vizsgával. Egy pincsi-terrier keverék, Argos (10 éves, menhelyről mentett kan), szarvasgomba-kereső minősítéssel büszkélkedhet. Zina nevű border collie-ja (9 éves szuka) rom- és területkutatásból emelt szintű vizsgákat tett.

Gamin, a francia pásztor (8 éves kan) az említett területekből, illetve nyomkövetésből szintén szerzett minősítést. Ők „nyugdíjasok”, és ugyan kiváló egészségnek örvendenek, a felkészülések, megmérettetések már fizikálisan és szellemileg is kimerítőek számukra.

A gazdi egyébként nagy büszkeséggel mesél Gaminnal közösen szerzett eredményeikről.

– A Nemzetközi Mentőkutya Szövetség által 2016-ban rendezett olasz világbajnokságon a 12. helyezést értük el 75 indulóból, ahol összesen 13 párosnak sikerült teljesíteni a két részből álló vizsgát!

– Romkutatásban indultunk. Olyan odaadással, megfelelési vággyal dolgozott a kutya, hogy az eredményen túl ez az élmény leírhatatlan érzésekkel gazdagított engem emberként.

Egy másik nagy sikernek tartja a francia pásztor világbajnokság Obedience (engedelmességi vizsga) 1-es szintű 3. helyezést.

Negyedik kutyája egy francia pásztor szuka.

Ő Soleil, szintén mentőkutyának „készül”, és minden adottsága megvan, hogy az öreg nyomdokaiba lépjen. Szarvasgomba-keresésben kezdő szinten tart.

E fajtának egyik különlegessége a dupla farkaskarom. Mivel esetükben ez csontossá vált, gondot nem okoz nekik, ráadásul a kapaszkodást is elősegíti. Böbe szerint nagy mókamesterek, igazán szerethető kutyák, öröm velük együtt élni, dolgozni.

Az állatotthont támogatták a bevételből

Böbe szívén viseli az elárvult állatok sorsát. Tavaly nagy sikerrel szervezett jótékonysági kutyavizsgát, melynek teljes befolyt összegéből több, mint 700 kiló minőségi tápot tudtak vásárolni a Szolnoki Állatotthon lakói számára.

A programot romkutató, valamint személykereső ebek bemutatóival színesítették. Bárki nevezhetett kedvencével, a változatos feladatok nagy élményt jelentettek a párosok számára. Idén is előkészületben van hasonló esemény szervezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában