Szolnok

2019.03.11. 10:30

Egy egyszerű metszésnek is ősi fortélyai vannak

Itt a tavasz! A szolnok-szandaszőlősi székhelyű Bereczki Máté Gazdakör, mint minden évben ilyentájt, metszési bemutatót szervezett a tagságának.

Mészáros Géza

Hasznosak a szakmai bemutatók

Fotó: Beküldött fotó

A negyvenhat főt számláló civil szervezett huszonhét tagja jelent meg a szakmai napon, de további öt vendégkertészt is szívesen láttak maguk között a gazdakörösök. A bemutatót dr. Sicz György aranydiplomás békéscsabai kertészmérnök tartotta Szandaszőlősön, dr. Balla Tibor és családja kertjében.

Mint arról Serfőző Imre, a kör elnöke beszámolt, a tulajdonosok precíz nyilvántartást vezetve mutatták be a kertjüket, melyben váltakozva vannak fiatalabb és korosabb gyümölcsfák. Dr. Sicz György először az egres, majd a szőlő metszésének fortélyait mutatta meg, de sorra kerültek a fiatal őszi- és kajszibarack-, cseresznye-, meggy-, körte-, szilva és almafák is.

Hasznosak a szakmai bemutatók
Fotó: Beküldött fotó

A legfőbb technológiai tanulság, hogy jó és éles eszközökkel, időnkénti fertőtlenítéssel, bátran végezzük a metszést, melynek vezérelve a katlan-, kehely-formátumú levegős, napsütéses lombkorona kialakítása. Nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg a nagyobb metszlapok sebkezeléséről!

A házigazdák vendégfogadó falatokkal, teával kínálták a szép számú érdeklődőt. A közel háromórás, széljárta bemutató végeztével frissen sült hurkát is fogyaszthattak a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában