Budapest/Szolnok

2019.03.01. 17:26

Milliárdos fejlesztést hajt végre a Segura

4,2 milliárd forintból fejleszti szolnoki gyárát a Segura cégcsoport. Az autóipari alkatrészgyártó hatékonyságnövelő beruházásáról a külügyminisztériumban tájékoztattak.

Hartai Gergely

– Az autóiparban jelenleg 174 ezren dolgoznak, s ez az ágazat adja a magyar gazdaság gerincét. Versenyképességét pedig kiválóan mutatja, hogy a Magyarországon előállított autóipari termékek mintegy 90 százalékát exportáljuk – hívta fel a figyelmet budapesti sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, a magyar gazdaság fejlődése szempontjából kulcskérdés, hogy a korunk változásait diktáló járműipari vállalatok hazánkban létesítsék legfontosabb technológiai beruházásaikat.

A tárcavezető ezután bejelentette, a spanyol Segura cégcsoport Szolnokon egy 4,2 milliárd forintos beruházást hajt végre, amellyel nyolcvan új munkahelyet teremt a vállalat.

– A fejlesztés arról szól, hogy a cég digitális, intelligens informatikai eszközöket alkalmaz annak érdekében, hogy a legmodernebb technológiát használhassák gyártási tevékenységük során.

– Ezzel növelve annak pontosságát és hatékonyságát. S mivel a beruházás magas hozzáadott értéket képvisel, a kormány úgy döntött, egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít ehhez – tette hozzá.

Az autóipari alkatrészgyártó fejlesztéseit méltatta Szalay Ferenc polgármester is. – Ha van miért köszönetet mondani a Segurának, az az, hogy visszaadták a térség önbizalmát, s rámutattak, hogy van értelme az itteni emberek munkájának – mondta el.

Majd hozzáfűzte, a digitális technikák alkalmazásához a szolnoki szakképzésnek is igazodnia kell, hogy jól képzett szakemberek dolgozhassanak az ágazat ezen területén.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott, a Segura nem csupán Szolnok gazdaságának elmaradhatatlan része, de társadalmi felelősségvállalása révén a hétköznapokban is meghatározó szereplője a városnak.

– A Verseghy Ferenc Gimnáziummal kötött megállapodásuk például azt segíti elő, hogy mind a szolnoki, mind pedig a Szolnok környéki fiatalok elköteleződhessenek a spanyol nyelv és kultúra iránt – mutatott rá.

– A Segura mostanra a megyeszékhely meghatározó cégévé nőtte ki magát, hiszen több száz embernek biztosít megélhetést – összegezte a képviselő.

Az eseményen jelen volt Francisco Segura Hervás, az F. Segura Hungária Kft. elnöke is. Mondandójában kifejtette, korunk ipari fejlődésének időszakában stratégiai fontossággal bír a digitalizáció, mely a vállalatok sikerességét is nagyban meghatározza.

Elhangzott, a vállalat modern alapokra helyezése az egész magyar autóipar számára jelentős. Az alkatrészgyártó ugyanis az Audi, a Mercedes, a BMW és a Jaguar beszállítója is egyben.

Élénkült a forgalom

Szijjártó Péter a magyar-spanyol gazdasági kapcsolatokról is szót ejtett. Mint mondta, hazánkban kétszázhetven spanyol cég működik, melyek több mint négyezer-ötszáz magyar munkavállalónak adnak munkát.

A két ország közti kereskedelmi forgalom pedig a tavalyi évben meghaladta a 4,5 milliárd eurót. Ennek köszönhetően Spanyolország hazánk egyik legfontosabb kereskedelmi partnerévé lépett elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában