időkapszulák

2019.03.09. 15:19

Palackba zárt, évtizedes üzenetekre leltek a Jászságban

A Jászságban az elmúlt hónapokban, néhány régi épület felújítása során időkapszulák kerültek elő a múltból. Árokszálláson a bölcsőde épületének bontásakor, Jákóhalmán az Öreg Iskola felújításakor került elő egy-egy üzenet.

Illés Anita

A beruházó vállalkozást képviselő Mikus Tibor (balra), Pócs János országgyűlési képviselő (középen) és Sári Ferenc, Pusztamonostor polgármestere helyezte el az időkapszulát

Fotó: Banka Csaba

Az időkapszulák jövőbe zárt üzenetek az utókornak, melyek a múlt egy jeles eseményét, a mindennapi élet egy darabkáját örökítik meg és adják hírül a megtalálóknak. Dr. Farkas Kristóf Vince történész, muzeológus szerint az időkapszula tág fogalom, tulajdonképpen bármi lehet, amivel tudatosan szeretnének üzenni a jövőnek.

– Lehet ez egy elrejtett felirat, dobozba, fémtartályba vagy üvegbe helyezett tárgy is. Azért rejtik el, hogy majd valamikor előkerüljön, és üzenjen a megtalálónak – vélekedett a történész.

Térségünkben az elmúlt hónapokban időkapszulákra bukkantak a különböző beruházások munkálatai során. Jászárokszálláson januárban adták át a felújított bölcsődét. Gergely Zoltán polgármester elmondta, hogy az épület bontásakor a kivitelező három deszkát talált a födémbe szögelve.

Ez önmagában ugyan még nem is lenne annyira érdekes, csakhogy ezek az 1930-ból származó deszkák az akkori építőmesterek üzeneteit rejtették az utókornak. A megtalált deszkákat védőanyaggal lekezelték, majd a bölcsőde előterében kihelyezték a falra, így bárki megnézheti.

Az üzenetből megtudhattuk, hogy az épület 1930-ban készült el, az ácsmunkákat Fehér János ácsmester és Bobák Ferenc ácssegéd végezte. Kiderült még az is, hogy munkájukért háromezer-hatszáz pengő bért kaptak.

Fémkapszulát rejtett a kereszt

Jászfényszaru gazdag időkapszulában, legalábbis az elmúlt időszakban előkerült emlékek ezt bizonyítják. Néhány évvel ezelőtt a templomtorony keresztjében találtak egy fémkapszulát, amibe 1913-ban elhelyezték a toronysisak megsemmisüléséről és újjáépítéséről szóló iratot. Ezenkívül fémpénzeket is rejtett az időkapszula.

Dr. Farkas Kristóf Vince történész, a Jász Múzeum munkatársa elmondta, hogy legutóbb tavaly, a templomkertben található Csíksomlyói Szűz Mária festményét őrző építményben találtak egy üvegpalackot, amit 1946-ban helyeztek el ott. A szöveg az építés ötletéről, valamint az építkezésben részt vevő mesterek és magánszemélyek névsoráról szólt.

Előkerült az úttörők üzenete

Jászjákóhalmán folyamatban van az Öreg Iskola teljes felújítása. Terjéki Tünde polgármester elmondta, hogy tavaly időkapszulát helyeztek el az iskola falában, oda, ahová ötven éve a helyiek szintén üzenetet rejtettek el. A fél évszázada elhelyezett időkapszulára Fodor István Ferenc helytörténész élénken emlékszik, hiszen ő is ott volt, amikor elhelyezték azt.

Mint mondta, nem is egy időkapszuláról van szó. Az egyiket tavaly fedezték fel, és bontották ki, a másikat pedig nemrég, február végén találták meg. Mindkettőben levelet találtak. Az üvegpalackba zárt levélben a 2619. számú Kilián György úttörőcsapat kétszáz úttörője és száz kisdobosa 1969. március 21-én kelt üzenete olvasható.

Borítóképünk 2018. április 6-án készült, amikor egy napelempark építésére időkapszulát helyeztek el Pusztamonostoron. A beruházást vállaló képviselő Mikus Tibor (balra), Pócs János országgyűlési képviselő (középen) és Sári Ferenc, Pusztamonostor polgármestere helyezte el az időkapszulát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában