kisújszállás

2019.04.07. 11:15

Illegális gyorsulási versenyek okoznak bosszúságot Kisújon

Gyorshajtásokról, sőt, néhányan egyenesen illegális gyorsulási versenyekről beszélnek Kisújszálláson.

Daróczi Erzsébet

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

A napokban is történt egy súlyos baleset – a megsérült kerékpáros nő családja kereste meg hírportálunkat. Megtudtuk, szerintük is gyorshajtás okozhatta a balesetet. A megszaporodott sebességtúllépések ügyében megkérdeztük az önkormányzatot és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságot is.

– Korábban nem hallottunk ilyenről. Amíg nem készült el a 4-es elkerülő, addig Kisújszállás körzetében mindenki tudta, hogy itt mérnek. Aztán elkerült a városból a rendőrség közlekedési alosztálya...

– Addig kiemelt helyzetben volt a közlekedési morál, hiszen nemcsak a sebességméréssel foglalkoztak a rendőrök, hanem az egyéb szabálytalanságokkal is – mondta Tatár Zoltán alpolgármester.

Az alosztály elkerülése után csökkent a sebességmérések száma, így jellemzővé vált a gyorsabb közlekedés, különösen Túrkeve irányából Karcag irányába, a 4-es útra, a Határ–Malom utcai szakaszon.

– Ez belterület, de az átutazók úgy használják, mintha elkerülő út lenne. Többször jelezték is ott a lakosok, hogy szemlátomást gyorsabban mennek a járművek. Ősszel testületi ülésen is foglalkoztunk ezzel, a rendőrségtől kértük, hogy célzott sebességmérések legyenek ott.

– Akkor ez csendesedett, de aztán érkeztek az újabb lakossági bejelentések, hogy éjszaka nem tudnak aludni, mert valakik mintha egymás mellett túráztatnák a kocsikat, amikkel aztán párhuzamosan haladnak. Ezen a szakaszon ez az ellenőrzések miatt megszűnt, de a gyorsabb közlekedés a mai napig fennáll.

– Szintén jelezték azonban, hogy az Északi ipartelepen is gyorsabban hajtanak egymás mellett az autósok. Eddig még nem volt baleset, most azonban történt egy, így újra a rendőrség segítségét kérjük. A héten zajlanak a képviselői lakossági fórumok, ahol már hangzottak el konkrét utcák is a gyorshajtásokról – sorolta Tatár Zoltán.

Mindenezek lefüleléséhez sebességmérés szükséges, így azt kérik a lakosoktól, ha ilyet látnak, a tettenérés fontossága miatt hívják a rendőrséget. A város több mint ötven térfigyelő kamerával rendelkezik, a berendezéseknél nem is mozognak ezek az autók.

– Mivel az ipartelepnél már volt verseny, a most elkezdődött beruházás keretében kamerákat helyezünk ki ezek kiszűrésére – árulta el Tatár Zoltán.

A problémával megkerestük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságot is. Szabó Zita sajtószóvivő arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy valóban történt egy baleset március 23-án a kisújszállási Széchenyi utca és Sásastó utca kereszteződé­sében, melyben egy személygépkocsi és egy kerékpáros ütközött.

A balesetben a kerékpáros hölgy nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett. A Karcagi Rendőrkapitányság közúti baleset okozása vétség elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást az ügyben, és szakértők bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit és okát.

– Így a sebességhatár betartását, a gyorshajtás kérdését is – mondta a szóvivő, aki hozzátette: a rendőrség eddig és ezután is minden rendelkezésére álló erővel és eszközzel azon dolgozik, hogy kiszűrje a forgalomból a gyorshajtókat, a szabálytalankodókat.

A hatóság arra kéri a lakosokat, hogy ha a környezetükben gyorsulási versenyeket tapasztalnak, hozzák a hatóság tudomására, tegyenek bejelentést a rendőrségre – csak akkor tudnak hatékonyan fellépni az ilyen esetek ellen.

Ellenőriznek

– Számtalan figyelemfelhívással és baleset-megelőzési projekttel fordultunk és fordulunk a közlekedők felé, hogy ráirányítsuk a figyelmet a szabályok betartásának fontosságára – mondta Szabó Zita.

A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerint kiemelt figyelmet fordítanak a gyalogosokra és a kerékpárosokra, hiszen ők a közlekedők legvédtelenebb résztvevői.

– A rendőri eszközökkel végzett baleset-megelőző tevékenységet is tovább folytatjuk, így a közlekedők továbbra is rendszeres ellenőrzésekre számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában