galériával

2019.04.15. 09:30

Kiállítással állítanak emléket az ezrednek Szolnokon

Időszaki kiállítással bővült a Táncsics Mihály utcai Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjtemény sorkatonai emlékkiállítása.

Mészáros Géza

Pénteken nyitották meg a rendhagyó tárlatot

Fotó: Csabai István

A pénteki tárlatnyitás apropóját az idén 160 éve alakult Császári és Királyi 68-as számú Jászkun Gyalogezred jubileumi emlékéve adta. A Magyar Honvédség Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Horgos Dezső Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Zászlóalja, méltó tisztelete és emlékezete jeléül e napon vette fel a 68-as számot.

Megtudtuk, az állandó, sorkatonai múzeumban a látogató közel 400 négyzetméteren – kilenc kiállítóteremben – ismerheti meg a magyar hadkiegészítés 1715 és 2004 közötti történetét, betekintést kap a sorkatonai szolgálat 136 évébe, a toborzás történetébe. A kiállítás megeleveníti a Magyar Honvédség és a katonai élet jellemzőit különböző korokban.

Pénteken nyitották meg a rendhagyó tárlatot
Fotó: Csabai István

Az új, időszaki tárlat pedig a Nagy Háború időszakát idézi fel, az első világégésben a Szolnokon állomásozó Császári és Királyi 68-as számú Jászkun Gyalogezred katonái is részt vettek. Ez alakulatnak is emléket állít a kiállítás.

A Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjtemény egyébiránt ingyenesen látogatható, rendhagyó történelemóráknak és múzeumpedagógiai programoknak is helyt ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában