jászkunság

2019.04.23. 11:29

Megyénkben is sokan számolnak a falusi csokkal

A támogatástól azt remélik, hogy elősegíti a vidék népességmegtartó erejét, valamint azt, hogy ne néptelenedjenek el a falvak, ez a probléma természetesen megyénket is érinti.

Munkatársainktól

A támogatásnak köszönhetően a falura vágyó családok előtt is megnyílik a lehetőség.

A fogyatkozó kistelepüléseken egyébként is jóval olcsóbban lehet portához vagy házhoz jutni, a kedvezmény pedig megkönnyíti a helyben maradni, vagy letelepülni szándékozók helyzetét.

A falusi csok maximális összege egy gyermek után 600 ezer forint, kettő gyermek után 2 millió 600 ezer forint, míg három vagy több gyermek után 10 millió forint. A támogatást a családok felújításra, korszerűsítésre, használt és új lakás vásárlására egyaránt felhasználhatják.

Vásárlás esetén az új építésű lakás kivételével, legfeljebb a támogatási összeg fele vehető igénybe. Tehát háromgyermekesek esetében, 10 millió forint értékű használt ház vásárlása esetén maximum 5 millió forintot használhatnak fel a vételár kiegyenlítésére, a fennmaradó 5 millió forintot pedig felújításra, korszerűsítésre költhetik.

– Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a falusi csok bevezetését, egyértelműen pont azokat a településeket érinti, melyek ingatlanpiaci szempontból is hátrányos helyzetűnek számítanak – nyilatkozta Gávris Szabolcs, a CasaNetwork Ingatlanszövetség egyik tulajdonosa.

– Az ingatlanpiac az elmúlt harminc évben aránytalanul szétszakadt, régen sokkal kisebbek voltak a különbségek az egyes települések ingatlanárai között. A szerencsésebb települések fejlődésnek indultak, most virágzik a gazdaságuk, a kisebb falvak, ahol nem voltak nagy cégek, elkezdtek öregedni, szegényedni, ez hatott az ingatlanárakra is, van, ahol lényegében el sem lehet adni egy házat, vagy csak nagyon alacsony összegért.

– Hitelt sem nagyon lehetett kapni ezeken a településeken, ha valaki építkezni akart, hiszen a kereskedelmi bankok a kihelyezett tőkénél a biztonságot keresik, ami nincs meg, ha az ingatlan csak töredékéért lenne értékesíthető, mint amennyibe a megépítése kerül. A falusi csokkal ezt a hátrányt szeretnék csökkenteni.

Az ingatlanszakember bízik a program sikerességében, és hozzátette, fontos az érintetteket megfelelően informálni a kedvezményről, a feltételekről. Már őket is többen megkeresték az ügyben, nyilván, részletekről még nem tudtak tárgyalni. Vannak, akik kivárnak a házeladással a falusi csok életbe lépéséig, arra számítva, hogy kedvezőbb összeget kapnak így érte.

A Jászságban is több kistelepülésen lesz igénybe vehető a falusi csok. Jászszentandrásra például az elmúlt két évben egyébként is megélénkült a betelepülési kedv. Nem csak a környező településekről, de külföldről is költöztek új lakók a községbe. Szabó László, polgármester elmondta, hogy a környékből főként kisgyermekes családok érkeztek.

A támogatásnak köszönhetően a falura vágyó családok előtt is megnyílik a lehetőség.
Forrás: Shutterstock

– Az utóbbi időben sok ház gazdára talált. A körülbelül 100 négyzetméteres lakóházak, nagy telekkel 8–9 millió forintért keltek el. A nagyobb, 200–300 négyzetméteres házak drágábbak, ezeket még nem nagyon célozták meg.

– Keresettek egyébként a tanyák is – taglalta a polgármester. Hozzátette: a falusi csok talán még kedvezőbben befolyásolja a betelepülési kedvet. A támogatásokból felújíthatják a nagyobb ráfordítást igénylő, rosszabb állapotban lévő lakóházakat, így azok is elkelnek.

– Tiszavárkonyban is igen kelendőek most az ingatlanok, kevés az eladó ház – fejtette ki Hegedűs István polgármester, aki úgy látja, többen épp a falusi csok miatt várnak az értékesítéssel. Tapasztalataik szerint egyre többen jönnének ki lakni Szolnokról, Szandaszőlősről is.

– Nagyon jó dolog, hogy a felújításra fordíthatják majd az ingatlanvásárlásra kapott támogatás egy részét – vélekedett Oravecz Zsuzsanna Éva, Csataszög polgármestere.

– Itt 3–4 millió forintért lehet használt családi házat venni nagy portával, jönnének is ide lakni, jó a közbiztonság, könnyen megközelíthető Szolnok. Sajnos egyes üres lakások azért nem eladók, mert nem elérhető a tulajdonos. De vannak olyan önkormányzati porták, melyeket, ha értékesítenénk jelképes összegért, biztosan vonzana családokat a faluba.

Munkatársainktól

Tiszabőn is nagy szükség van a csokra

– Nagyon örülünk ennek a lehetőségnek! Abban bízunk, hogy ezzel a támogatással elindulhatnak az építkezések a mi kis településünkön is – mondja a falusi csok lehetőségéről Tiszabő alpolgármestere, Bíró Zoltán. Hátrányos helyzete miatt ugyanis Tiszabő is bekerült a kedvezményt igénybe vehető települések közé.

– Ha idén még nem is sokan, jövő évtől kezdve már biztosan rengeteg család él majd a lehetőséggel. Azért, mert bár a közmunkából élők száma jelentősen csökkent – jelenleg már csak 200 közmunkásunk van a 2014-es 500 fő helyett – a pályázatban kikötésként szereplő kétéves munkaviszony még mindig csak keveseknek van meg.

– Az elmúlt évben nagyon sokan helyezkedtek el a környékbeli gyárakban, és ez a lakosság növekvő életszínvonalán is meglátszik, szépülnek a porták, épülnek a kerítések.

– Jelenleg egy ház épül nálunk önerőből, a támogatás segítségével viszont jövőre már biztosan elkezdődnek a felújítások, esetleg új házak építésébe is kezdhetnek a családok – reménykedik az alpolgármester.

Megyénkben az alábbi településeken lehet igénybe venni:

Abádszalók (Kunhegyesi járás)

Alattyán (Jászapáti járás)

Besenyszög (Szolnoki járás)

Cibakháza (Kunszentmártoni járás)

Csataszög (Szolnoki járás)

Csépa (Kunszentmártoni járás)

Hunyadfalva (Szolnoki járás)

Jánoshida (Jászapáti járás)

Jászágó (Jászberényi járás)

Jászalsószentgyörgy (Jászapáti járás)

Jászboldogháza (Jászberényi járás)

Jászdózsa (Jászapáti járás)

Jászivány (Jászapáti járás)

Jászjákóhalma (Jászberényi járás)

Jászszentandrás (Jászapáti járás)

Jásztelek (Jászberényi járás)

Kenderes (Karcagi járás)

Kengyel (Törökszentmiklósi járás)

Kétpó (Mezőtúri járás)

Kőtelek (Szolnoki járás)

Kuncsorba (Törökszentmiklósi járás)

Mesterszállás (Mezőtúri járás)

Mezőhék (Mezőtúri járás)

Nagyiván (Tiszafüredi járás)

Nagykörű (Szolnoki járás)

Nagyrév (Kunszentmártoni járás)

Öcsöd (Kunszentmártoni járás)

Örményes (Törökszentmiklósi járás)

Pusztamonostor (Jászberényi járás)

Rákócziújfalu (Szolnoki járás)

Szajol (Szolnoki járás)

Szelevény (Kunszentmártoni járás)

Tiszabő (Kunhegyesi járás)

Tiszabura (Kunhegyesi járás)

Tiszaderzs (Tiszafüredi járás)

Tiszagyenda (Kunhegyesi járás)

Tiszaigar (Tiszafüredi járás)

Tiszainoka (Kunszentmártoni járás)

Tiszajenő (Szolnoki járás)

Tiszakürt (Kunszentmártoni járás)

Tiszaörs (Tiszafüredi járás)

Tiszapüspöki (Törökszentmiklósi járás)

Tiszaroff (Kunhegyesi járás)

Tiszasas (Kunszentmártoni járás)

Tiszasüly (Szolnoki járás)

Tiszaszentimre (Tiszafüredi járás)

Tiszaszőlős (Tiszafüredi járás)

Tiszatenyő (Törökszentmiklósi járás)

Tiszavárkony (Szolnoki járás)

Tomajmonostora (Kunhegyesi járás)

Tószeg (Szolnoki járás)

Vezseny (Szolnoki járás)

Zagyvarékas (Szolnoki járás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában