KATASZTRÓFAVÉDELEM

2019.04.20. 15:19

NATO-gyakorlaton vett részt két megyei tűzoltó Romániában

Április 8-13. között a HUNOR hivatásos mentőszervezet hatvannégy fővel Romániában vett részt a Vigorous Warrior 2019 elnevezésű NATO-gyakorlaton. A mentőszervezet sikeresen teljesítette feladatait, soraiban két megyei tűzoltóval.

Forrás: HUNOR

Az április első felében megrendezett romániai gyakorlaton a HUNOR kötelékében Papp János tűzoltó százados, a mezőtúri hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese, valamint Bujdosó Gábor tűzoltó alezredes, a jászberényi katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályvezetője vett részt megyei részről.

Fotó: HUNOR

A két tűzoltónak eltérő feladatai voltak: Papp János a 3-as, „Charlie” csapat tagjaként sérültek felkutatásában és mentésében működött közre. A feltételezett szituáció szerint gödörbe zuhant autóból, illetve egy betontömb alól kellett sérülteket kimenteni csapatának, míg más esetben vasajtót kellett felvágni és falat betörni ahhoz, hogy társaival a bajbajutottaknak segítséget nyújthasson.

A százados részt vett a bukaresti metróban zajlott gyakorlaton is, ahol a megrongálódott aluljáróból kellett sérülteket kihozni és átadni a román egészségügyi szakembereknek.

Fotó: HUNOR

Eközben Bujdosó Gábornak az informatikai csapat vezetőjeként az volt a feladata, hogy a helyszínen felállított bázis, valamint a mentő alegységek között a kommunikáció folyamatos legyen. Olykor a bázis, valamint a kárhelyszín között negyven kilométer távolság volt, így fontos szerep hárult rá és társára, hogy az információáramlás még ilyen környezetben is gördülékeny maradjon. Emellett az ő felelőssége volt, hogy a mobil- és informatikai eszközök, nyomtatók biztonságosan üzemeljenek, a kapcsolat pedig egy pillanatra se szakadjon meg az egységek között.

Fotó: HUNOR

A HUNOR négy napot folyamatos munkával töltött Romániában, teljesítményével pedig a házigazdák elismerését is kivívta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában