múltidéző

2019.04.21. 18:45

Régi hírek a megyéből – Várossá avatták Jászfényszarut

E heti múltidézőnk keretében 26 évet megyünk vissza az időben. 1993 áprilisában is számos érdekes hír született megyénkben, ezekből szemezgettünk most Olvasóinknak.

Szoljon.hu

Fotós: N.Zs.

1993. április 2.

Jászfényszaru, a Jászság negyedik városa

Százhuszonegy év után ismét város Jászfényszaru, amely e címét 1872-ben vesztette el. 1993 áprilisában pedig nem visszakapta, mint az elhangzott az ünnepélyes városavatón, hanem szorgos munkával, a település szépítésével, gyarapításával mint régi jogos tulajdonát, visszaszerezte.

A városházi fogadás, és rövid üdvözlés, tájékoztató után a városavató ünnepséget a templomban tartották sok száz helyi lakos jelenlétében.

Fotós: N.Zs.

A köztársaság elnöke röviden szólt a múltról, beszédében inkább a jelennel és a jövővel foglalkozott. Szólt a gazdasági nehézségekről, és arra biztatta a jászfényszaruiakat, hogy továbbra is tegyenek meg mindent saját fölemelkedésük érdekében, amit a mai napig meg is tesznek. B.A.

1993. április 4.

Akkoriban a kötélugrás még ismeretlen sportágnak számított

A martfűi Mártírok Úti Általános Iskolában egy Magyarországon eddig még ismeretlen sportág művelői, a kötélugrók tartottak látványos bemutatót. A hazai gyerekeken kívül az országban legjobbnak tartott makiári diáklányok ejtették ámulatba a nézőket.

Fotós: Illyés

Egy Magyarországon akkor még ismeretlennek számító sportág bemutatójára kaptunk meghívást Martfűre, a Mártírok úti Általános Iskolából. Az egésznapos rendezvénysorozat zárásaként a kötélugró csoport tartott látványos bemutatót.

A Colorado állambeli Boulderben (Amerikai Egyesült Államok) Richard Cendal testnevelő tanár alapította meg az első „Skip Its”-et. Az állandóan újításokon fejét törő szakember rájött, hogy a kötéllel való szökdellés jótékony hatással van a vérkeringésre, fejleszti az ügyességet, ütem- és egyensúlyérzéket, a mozgáskoordinációt.

A kötélugrás alapelemei a régi népijátékokra vezethetőek vissza, fejlődésének döntő momentuma versenyszabályzatának kidolgozása volt. Az első csoport 170 fiúból és lányból állt, akik körülbelül 1200 „trükköt” fejlesztettek ki már akkor, majd a világot járva ezidáig negyvenöt országban honosították meg a kötélugrást.

Nyert ügyük volt, hiszen a gyerekek élvezik a könnyűnek egyáltalán nem nevezhető feladatokat, és a terhelés megfelelő adagolásával alapvető kondicionális képességeik játszva fejlődnek. Odáig jutott a sportág mozgalma, hogy 1983-ban megalakult nemzetközi szervezete, melynek munkájába 1988-ban hazánk is bekapcsolódott. Géléi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában