JÁSZKUNSÁG

2019.04.06. 18:45

Támogatják a minőségibb baromfitartást

A baromfival foglalkozó gazdálkodókat motiválhatja a körülmények javítására, létszámuk gyarapítására, hogy az idei költségvetésből az állam tizenhárommilliárd forintot biztosít a baromfi állatjóléti támogatási programra. A támogatási év jövő áprilisig tart.

Kovács Berta

A gazdálkodók a kérelmeket a Magyar Államkincstár honlapjára feltett új formanyomtatványon tudják benyújtani. A támogatást az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás többletköltségeire vehetik igénybe.

Azaz akkor, ha az állattartó biztosítja a nemkívánatos anyagoktól mentes takarmányokat, követi a kíméletes állatmozgatásra és szállításra vonatkozó szigorúbb előírásokat, biztosítja a jobb épület-mikroklímát, valamint csökkentett nyersfehérje-tartalmú takarmányt használ.

A baromfik közül megyénkben legtöbben csirketartással foglalkoznak. A megyei tyúkállomány tavaly decemberben 978 ezer példányból állt, ez elmaradt az előző év azonos időszakában nyilvántartott mennyiségtől (898 ezer).

A nyári időszakban nyilván több baromfit nevelnek, ami az adatokban is megmutatkozik: tavaly június 1-jén 1192 ezer tyúkot tartottak számon – míg 2017. június elején 1229 ezer példányt számoltak.

Mindez azt mutatja, hogy múlt évben a korábbi esztendőhöz képest kevesebb tyúkot neveltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában