JÁSZKUNSÁG

2019.04.05. 20:00

Tartósan vízhiányos időszakra készülhetnek a megyei gazdák

A tél végi, kora tavaszi csapadékhiány okozta országos aszályhelyzet miatt a kormányzat az idei évtől meghosszabbítja a mezőgazdasági vízhasznosítási idényt, mikor a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez.

Kovács Berta

Ahol csak lehetett, bekapcsolták az öntözőrendszereket ezekben a hetekben

Fotó: Mészáros János

Ez azt jelenti, hogy igazodva a klímaváltozáshoz és a gazdálkodók igényeihez, idén március 1-jétől október 31-ig tart az öntözési idény, mely ez idáig április 15-től szeptember 30-ig terjedt.

A két és fél hónappal meghosszabbított időszak alatt a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez.

Az idényben az alapdíj hetven százalékát átvállalja az állam, a gazdáknak csak harminc százalékot kell megtéríteniük. Emellett az Agrárminisztérium kezdeményezésére a jelenlegi rendkívüli szárazságban a vízgazdálkodásért felelős belügyminiszter már április 1-jétől meghirdette a tartósan vízhiányos időszak kezdetét, amikortól a gazdálkodóknak nem kell vízkészletjárulékot fizetniük.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint télen a csapadékmennyiség huszonhat százalékkal elmaradt az elmúlt évtizedek átlagától, idén februárban is csupán negyven százaléka hullott a megszokott csapadéknak.

A tartósan vízhiányos állapot rendkívül kedvezőtlenül befolyásolja a növények életfolyamatait, fejlődésük, hosszabb távon pedig visszafordíthatatlan károsodást okoz a növényekben.

Ahol csak lehetett, bekapcsolták az öntözőrendszereket ezekben a hetekben
Fotó: Mészáros János

Az idei aszály máris számottevő kárt okozott a káposztarepcében – mint korábban mi is említettük, megyénk több részén is kipusztult, ahol nem tudtak öntözni –, de az őszi vetésű gabonafélék és a takarmánynövények is megsínylették a vízhiányt.

– Azoknak a gazdáknak ez nagy segítség, akik felkészültek az öntözéses gazdálkodásra – hangsúlyozta Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – Csak megyénkben még nagyon kevés az ilyen terület…

Probléma, hogy az öntözésfejlesztési pályázatok nagyon bonyolultak, hosszadalmas, míg elbírálják, az öntözőberendezések beszerzése pedig jelentős költségeket igényel.

A gazdákat azzal is támogatni kellene, hogy gördülékenyebbé teszik a pályázási folyamatot, és hosszú távú hitelezéssel, kedvező lízingelési lehetőséggel segítik az eszközök beszerzését, öntözőrendszerek kiépítését.

A megyei NAK-elnök azt is elmondta, megyénkben a legjobban kiépített öntözési rendszer a Nagykunságban, valamint Tiszazug térségében található. Itt a sík területeken lineár öntözőberendezésekkel nagy, összefüggő parcellák vízellátását tudják megoldani.

A megye más részein is többfelé meg tudják oldani az öntözést, csak ott a kisebb parcellákon más típusú rendszerekkel.

– Az egész megyét jelentős mértékben érinti az aszály – figyelmeztetett rá Hubai. – Múlt év nyara óta kétszázötven-háromszáz milliméter csapadék hiányzik a földekről.

Kitolódott az öntözési időszak, idényen kívül is szükség van rá, abban az időszakban, amikor a magok még nem feltétlenül vannak elvetve.

A gazdák a talajt megfelelően előkészítették, mélyszántást végeztek, de hiába fogadóképes a talaj, ha nincs eső. Reméljük, a hét végén valóban jön az eső…

A márciusban lehullott csapadék mennyisége a Kötivízig kiemelt mérőállomásain:

Kisköre 6,8 mm

Jászkisér 5,3 mm

Tiszasüly 4,8 mm

Jászberény 9,6 mm

Karcag 9,3 mm

Kisújszállás 4,1 mm

Kunhegyes 6,4 mm

Mezőtúr 1,5 mm

Kunszentmárton 0,9 mm

Törtel 5,0 mm

Szolnok 3,7 mm

Forrás: Kötivízig

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában