jászkunság

2019.04.24. 08:15

Kis figyelmetlenség is elég a nagy tűzhöz

A húsvétra való készülődés kellemes időben telt megyénkben, hiszen sem hideg, sem pedig esőzés nem zavarta meg az ünnepre való hangolódást. Ilyenkor viszont a legkisebb gondatlanság is elegendő ahhoz, hogy lángra kapjon a száraz aljnövényzet.

katasztrófavédelem

— Az elmúlt öt napban harminc szabadtéri tűzhöz kaptak riasztást a megyei tűzoltók. Ugyan a legtöbb káreseménynél csupán néhány tíz négyzetmétert érintettek a lángok, de Tiszafürednél, Kunmadarasnál és Jászberénynél a károsodott terület nagysága egyenként három és négy hektár között volt — tájékoztatott Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az igazgatóság közleményben hívja fel a figyelmet, hogy belterületen akkor van lehetőség növényi hulladék égetésére, ha erre az önkormányzat rendeletben engedélyt ad. Ilyenkor is csak abban az időintervallumban lehet ezt a tevékenységet végezni, amelyet a szabályzó meghatároz.

Ha a településnek nincs önkormányzati rendelete a belterületi növényi hulladék elégetésére, akkor az tilos.

Külterületen csak akkor van lehetőség szabadtéren irányított égetésre, ha valamilyen másik szabály – amely nem önkormányzati rendelet – azt engedélyezi. Környezetvédelmi vagy növényegészségügyi problémák esetén van erre lehetőség.

Növényzettel borított földterületet, nádast, tarlót legfeljebb tíz hektár egybefüggő területen lehet égetni, ezt pedig a tevékenység megkezdése előtt tíz nappal kérelmezni kell az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnél.

A külterületi zártkertek tulajdonosainak nem kell engedélyt kérni a zöldhulladék égetésére vonatkozóan, viszont ebben az esetben annak az önkormányzatnak az ide vonatkozó rendelete az irányadó, amelyhez a zártkert tartozik.

Érdemes betartani néhány szabályt azért, hogy a szabadtéri tüzek kialakulását megelőzzük:

- Az égetés megkezdése előtt tájékozódni kell a várható időjárásról. Nagy szélben soha ne gyújtsunk tüzet, hiszen az kedvez a lángok gyors továbbterjedésének!

- Mindig legyen a közelben elegendő víz, oltóhomok, illetve kéziszerszámok, hogy a lángokat időben el lehessen fojtani!

- A tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül! Csak akkora tüzet gyújtsunk, amelyet állandó ellenőrzés alatt tudunk tartani!

- Az égetés végeztével az izzást, parázslást szüntessük meg!

- Utazás során soha ne dobjuk ki az égő cigarettacsikket az autó vagy a vonat ablakából, hiszen annak parazsa egy pillanat alatt lángra lobbanthatja a száraz aljnövényzetet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában