Szolnok

2019.05.13. 11:35

A mofettáról szól a képes előadás

„Mofetta, őserő a föld mélyéből” címmel tart vetített képes előadást Kissné Kiss Erika, a mátraderecskei szén-dioxidos gyógygázfürdő kutatási asszisztense.

Szathmáry István

„Mofetta, őserő a föld mélyéből” címmel tart vetített képes előadást Kissné Kiss Erika, a mátraderecskei szén-dioxidos gyógygázfürdő kutatási asszisztense a szén-dioxidos kezelés gyógyító hatásáról és eredményeiről a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Szolnoki Csoportjának szervezésében, hétfőn délután ötkor a Szent Imre Művelődési Ház színháztermében.

Na de mi is az a mofetta? Ez a szó a vulkáni utótevékenységhez kötődő, a természetben található, főleg szén-dioxidból álló gázfeltörést jelent. Ezeket a világszerte előforduló gázelőfordulásokat kétezer esztendeje használják gyógyításra. Környékünkön, a Kárpát-medencében főleg Erdélyben, Székelyföldön, például Kovásznán találhatók, de nálunk, is előfordulnak.

A mofettákat – orvosi felügyelet mellett – többek között a végtagok verőér, visszér- és nyirokér idült betegségeiben, cukorbetegségekhez társuló érszövődmények kezelésében alkalmazzák a szakemberek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában