TISZAFÜRED

2019.05.09. 11:25

A sport szeretetét igyekszik átadni a fiataloknak Dányi Zsolt

Hagyomány, hogy minden év márciusában átadják Tiszafüreden a város elismerő díjait. Kiválasztják, és ilyen módon jutalmazzák az Év testnevelő tanárát is. Idén a Kossuth Lajos Gimnázium két és fél évtizede a pályán lévő pedagógusa, Dányi Zsolt érdemelte ki az elismerést.

Ujvári László

Dányi Zsolt szerint leginkább a céltudatosság hiányzik a mai fiatalokból

Fotó: Ujvári László

Bár fiatalon még a katonai pályán képzelte el a jövőjét, mégis testnevelő tanár lett. Nem tudott azonosulni azokkal az erkölcsi normákkal, melyek a rendszerváltozás előtti évtizedekben jellemezték a magyar honvédséget.

Miután leszerelt, egy darabig képesítés nélküli pedagógusként tanított Tomajmonostorán. Elhatározta, hogy ezen a pályán marad, nem sokkal később testnevelés-földrajz szakos pedagógusként diplomázott.

Huszonöt évvel ezelőtt, 1994-ben lépett a pályára Dányi Zsolt. Bár tősgyökeres tiszafüredi – a Tisza-parti kisvárosban született –, először Győrsövényházán talált munkát. Hat évet töltött a Győrhöz közeli faluban, mielőtt visszakerült szülővárosába.

– A legnagyobb elismerést a gyerekektől, a szülőktől és a kollégáitól, az iskola vezetésétől kapja az ember. Az tölt fel a legjobban, mikor látom, hogy a diák sikeres, eredményes, és ez örömet okoz számára – mondta hírportálunk kérdésére Dányi Zsolt.

Dányi Zsolt szerint leginkább a céltudatosság hiányzik a mai fiatalokból
Fotó: Ujvári László

Folyamatosan meg kell újulni, hiszen a régi módszerek manapság nem működnek, állítja. A tanári pálya nehézsége, hogy alkalmazkodni kell a kor követelményeihez.

Ma már nem lehet úgy tartani egy testnevelésórát, mint húsz évvel ezelőtt, az nem vezet eredményre. A legfontosabb, hogy a gyerekek élvezzék a mozgást, az eszközöket ennek kell alárendelni.

Kedvenc sportága a labdarúgás, nem csoda, hogy a Kossuth Lajos Gimnáziumban is ő felel ezért a sportágért. Kis túlzással ma már nem létezik megyei döntő a tiszafüredi gimnázium valamelyik csapata nélkül. Persze előszeretettel segíti a diákokat bármilyen sportágban, különféle atlétikai versenyek rendszeres résztvevői.

A sport szeretete azonban nemcsak a munkában, hanem a magánéletében is meghatározó. Számára a Ferencváros az első számú sportegyesület, annak minden szakosztályát és csapatát ideértve.

– Ugyanúgy szurkolok a jégkorongozóknak, vízilabdázóknak vagy a női kéziseknek, mint a labdarúgócsapatnak – jegyezte meg.

Ráadásul nem egyedül! Náluk családi hagyomány a zöld-fehér lelkület. Ha teheti, együtt szurkol két fiával és unokájával. Utóbbi ezekben a napokban töltötte be első életévét. Sikerült a teljes tavaszi szünetet együtt tölteni, mely igazi feltöltődés volt számára.

A munka és család mellett, ha teheti, kerékpározik, sétál, kertészkedik és méhészkedik. Vallja, hogy a fizikai munkánál jobb erőnlétet semmi sem biztosít. Ezen véleményét a diákok előtt sem rejti véka alá.

– Tehetségben továbbra sincs hiány, annál inkább munkakedvben – foglalta össze egy mondatban az elmúlt néhány év tapasztalatát.

Úgy látja, ma már nehezebb rávenni a fiatalokat, hogy kibontakoztassák tehetségüket, edzésekre és versenyekre járjanak. Előrelépést jelent, hogy az utóbbi években sokat javult a rendelkezésre álló infrastruktúra.

Míg korábban erre nem volt lehetőség, manapság már műfüves pályán készülhetnek például a labdarúgó-mérkőzésekre. Meglátása szerint leginkább a céltudatosság hiányzik a mai fiatalokból, ha ebben pozitív változás történik, az új távlatokat nyithat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában