JÁSZBERÉNY/Galériával

2019.05.21. 09:25

Csatajelenetek is megelevenedtek a múltidéző bemutatókon

A múzeumi világnap alkalmából rendezte meg a Jász Múzeum, a Jász Múzeumért Alapítvány és a Jászkerület Nonprofit Kft. a XX. Múltidéző Történelmi Játszóházat a Főnix Fészek Műhely udvarán.

Illés Anita

A jubileumi rendezvény programjaira ezúttal is több száz gyermek látogatott el, akik „időutazáson” vehettek részt II. Rákóczi Ferenc fejedelem korába.

A XVIII. század megidézésével a diákok próbára tették ügyességüket. Korabeli toborzó nóták kíséretében toborzáson vehettek részt. Izgalmasnak ígérkezett a kuruc–labanc összecsapás is, ahol összemérték erejüket.

A játszóházban nem csak a csatajelenetek elevenedtek meg, hanem korabeli mesterségek is. Így a fejedelmi udvar forgatagában megismerkedtek a kovácsmesterség rejtelmeivel, az ágyúgolyó-készítés fortélyaival. A látványos bemutatókat, kézműves-foglalkozásokat korhű öltözékben tartották meg.

A múzeumi világnap célja, hogy felhívják a figyelmet a múlt emlékeit őrző intézmények értékes tevékenységére. E jeles napon a Jász Múzeum kiállításait ingyenesen tekinthették meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában