Ezen a napon

2019.05.05. 18:03

Ez történt a megyében az elmúlt 5 évben május 5-én

Olvasóink ezen a héten sem maradnak visszatekintés nélkül, lássuk, milyen érdekességről számoltunk be az elmúlt években.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

2018. 05. 05.

Tudta, hogy Gyimesi racka juhokat tenyésztenek Szelevényen?

Pánczél Ferenc polgármester évekkel ezelőtt egy kutyaterelő versenyen látta meg e fajtát. Annyira megtetszett neki, hogy beszerzett néhány darabot, azóta a községben tenyésztik ezt az állatot.

Az elmúlt négy évben igazi juhászatot hoztak létre egy külterületi régi gazdasági épületben. Az önkormányzat­nak jelenleg hatvan­három ifjabb és idősebb gyimesi racka juha van, ebből harminc állat idén fog elleni. Sok közülük a jerke, azaz az ebben az évben először ellő anyaállat.

Pintér János gondozó elmondta, az elmúlt időszakban sok kisbárány jött világra, gyakorlatilag minden napra jutott egy-két ellés. Még ikerbárányok is születtek. Az állatokra a közfoglalkoztatottak vigyáznak.

2017. 05. 05.

Géppuskák, katonák, rendőrkutyák: ilyen volt a rendőrségi nyílt nap

Gyerekzsivajtól volt hangos csütörtökön a Szolnoki Rendőrkapitányság udvara, melybe néha egy tűzoltóautó szirénahangja is belevegyült. De mit keres egy tűzoltó­autó a rendőrség udvarán? És hogy kerülnek oda a katonai terepjárók és motoros polgárőrök?

Óriási érdeklődés övezte a rendőrkapitányság nyílt napját, melyen a fiatalok megismerkedhettek a rendőrség és társszervei munkájával.

A katasztrófavédelem, a Magyar Honvédség, a büntetés-­végrehajtási intézet, a polgárőrség, a humán szolgáltató központ drogkonzultációs és információs központ, az Index Kft., a vakok és gyengénlátók megyei egyesülete, az Én is vagyok! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesülete, az Életjel Mentőcsoport és a Gördögök Kerékpáros és Szabadidő Sportegyesület is színes programokkal várta a gyerekeket.

Ha kíváncsi a részletekre, kattintson ide!

 

2016. 05. 05.

Megyénkből jelentkeztek legtöbben a rekordkísérletre

Több mint másfél ezer megyei tanuló is részt vett a csütörtök délelőtti különleges Guinness rekordkísérletben, melynek célja a több helyszínen egyszerre tartott helyes kézmosás-oktatás világrekordjának megdöntése.

Erre igen jó esélye van a magyar gyerekeknek, hiszen 190 iskola több mint 14 ezer diákja vállalkozott – ez jelentősen több a Glasgow-ban 3039 diák részvételével felállított rekordnál.

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal két éve indította el a nemzetközi e-Bug program magyarországi projektjét, amelynek célja a felnövekvő generációknak megtanítani a megfelelő személyi higiénés szokásokat, a helyes antibiotikum használat szabályait és az oltásokkal kapcsolatos alapvető tudnivalókat, e rekordkísérlet pedig jó arra is, hogy a higiéniai szabályok betartására felhívja a figyelmet.

Ha tudni szeretné, megyénkből mennyi diák csatlakozott a rekordkísérlethez, itt elolvashatja.

 

2015. 05. 05.

Égbe szállt a cibaki pap

Ilyet még nem láttunk! – kiáltottak fel a cibakiak, amikor megtudták, hogy plébánosuk hogyan szeretné megszenteli templomuk újonnan készített tornyát. Varga Tamás atya ugyanis azt vette a fejébe, hogy amolyan „kötéltáncos-módra”, talpig alpinista felszerelésben, a magasból lógva mondja el köszöntőjét. Csak a minapi eseményen derült ki, papjuk nem viccelt.

Megnézné képeken is a rendhagyó szentelést? Ide kattintva megteheti.

 

2014. 05. 05.

Szolnokon jártak a bohócdoktorok

Szolnokon, a Hetényi Géza Kórház gyermekrészlegén nagy örömmel fogadták a Karitáció Alapítvány gyógyító bohócdoktorait.

A mosolyvarázslók az intenzíven és a gyermekosztályon is megörvendeztették a nagybeteg piciket. A hangsúly az infúzió, a gyógyszerpumpa, a branül helyett néhány pillanatig a lufihajtogatáson, a játékon és a kacagáson volt.

Gergő, a lufizsonglőr és Dani bohóc a gyerekek mellett az áldozatos munkát végző orvosok, nővérek számára is tartogattak ajándékokat. A gyógyuló kicsiknek az élménypedagógiai módszerek bizonyítottan segíteni tudják a betegség tényének feldolgozását és segíthet a gyógyuláshoz vezető út meglelésében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában