Cserkeszőlő

2019.05.15. 17:30

Lovagok és mesterek értékelték az ételeket a cserkei falunapon

Egy hónappal ezelőtt ütötték a Szabadtűzi Lovagrend lovagjává Sztankó Henrik Mártont, a cserkeszőlői Napsugár Étterem szakácsát. A falunapon még az Éttermi Mesterek Klubjának zsűritagjaként értékelte az ételeket, de céljai közt szerepel, hogy a lovagrend színeiben is kóstolhasson a közeljövőben.

P. Pusztai Nóra

A Szabadtűzi Lovagrend tagjai zsűrizték a hétvégi falunap főzőversenyének finomságait. Képünkön egy másik tiszazugi település, Nagyrév bográcsos ételét értékelik a mesterszakácsok.

Fotó: P. Pusztai Nóra

– Egy hamburgerezőben is lehet mesterszakács az ember, az a lényeg, hogy keressük az újat és a kihívásokat – mondta hírportálunknak Sztankó Henrik, a cserkeszőlői Napsugár étterem szakácsa.

– A mindennapokban inkább a vásárlók igényeihez kell alkalmazkodni, így zömmel a rántott hús és sült krumpli páros készül az étteremben – tette hozzá. A különféle rendezvényeken például meg tudják mutatni, hogy nem csak ezeket tudják elkészíteni.

– A mesterek különböző szervezetbe tömörülhetnek, ilyen például a Szabadtűzi Lovagrend is, melynek nemcsak a hagyományőrzés a lényege, hanem az is, hogy szeretünk új dolgokat megkóstolni – mondta Henrik, akit néhány héttel ezelőtt ütöttek lovaggá.

– A taggá váláshoz a jelentkezésen és a főzőversenyeken való szereplésen túl egy szintvizsga is szükséges, ahol meg kell felelni az elvárásoknak, ismerni kell az ízeket, és hogy mit mivel érdemes főzni – fűzte hozzá.

A szervezet működésének megismeréséhez egy kódex elsajátítása is szükséges, melyben megfogalmazzák az alapokat.

– Dióhéjban minden hozzánk köthető, ami a szabadban sütéssel, főzéssel kapcsolatos. Lehet az klasszikus pörkölt, gulyás vagy akár grill étel is – emelte ki a szakács. Még napjainkban előbbiek a legnépszerűbbek, de egyre többen szereznek be különféle kültéri sütéshez alkalmas eszközöket is, mellyel akár egy hobbit is vásárolnak maguknak.

A lovagrendhez hasonló szervezet az Magyar Éttermi Mesterek Klubja is.

– Évente többször összejövünk, és átbeszéljük, hogyan lehetne javítani a szakmán. Folyamatosan keressük a minőségi alapanyagokat. Vacsorákat, borkóstolókat szervezünk a kulináris élvezeteket kielégítve – mesélte Henrik.

A cserkei falunapon, a főzőversenyen Balogh István Ferenc, az említett klub elnöke és a Szabadtűzi Lovagrend lovagjai értékelték az ételeket.

– Zsűritagnak lenni mindig megtiszteltetés, a felkéréssel elismerik a munkánkat, amit évek alatt a fejlődésbe fektettünk. Általában előre megbeszéljük a vizsgált szempontokat, de az íz, aroma, állag, illat, küllem és a tálalás minden versenyen fő szempont szokott lenni.

A Szabadtűzi Lovagrend tagjai zsűrizték a hétvégi falunap főzőversenyének finomságait. Képünkön egy másik tiszazugi település, Nagyrév bográcsos ételét értékelik a mesterszakácsok.
Fotó: P. Pusztai Nóra

– Az ilyen típusú falunapi főzőversenyen figyeljük a csapat hangulatát is, hiszen az az étel elkészítésére is hatással van. De mindenkinek van saját értékelési rendszere is, én például, ha meglátom a pörköltben az ételízesítőt, azonnal kizárom a nyertesek sorából, talán én vagyok a „legszőrösebb szívű”.

A szombati főzőversenyen két kategóriában harminchat csapat ételeit értékelte a zsűri. A hatalmas választékban elkészült grill és bográcsételeket külön vették górcső alá.

– Nem egyszerű feladat pár óra alatt végigkóstolni az ételeket. Ügyelni kell a mennyiségre, az ételek között vízzel öblítünk, hogy a következőt is saját valójában érezzük. A környéken már jó pár éve mozgolódom zsűritagként, és azt is tudják rólam, nem lehet befolyásolni, ilyenkor nem érdekel a baráti vagy rokoni kapcsolat sem.

– Jelenleg az Éttermi Mesterek Klubjának zsűritagjaként értékelem az ételeket, a közeljövőben szeretnék a Szabadtűzi Lovagrend zsűrijének tagjai közé is bekerülni– mondta Sztankó Henrik.

Magyar nótás flashmobot is szerveztek a cserkeszőlői falunapra

A cserkeszőlői falunapon szombat délelőtt a környékbeli iskolások családi napot tartottak, mely során sor- és váltóversenyen mérhették össze ügyességüket és gyorsaságukat. Emellett rendőrségi bemutatót szerveztek, szólt a citeramuzsika, valamint kirakodóvásár is várta az érdeklődőket a községi sportpályán.

A szervezők meglepetésprogramként délben Magyar nóta flashmobot szerveztek, ahol a helyi iskola énekkarosai mellett a Tiszaföldvári Férfikórus és Női kar, a Kunszentmártoni Fúvószenekar, Kovács Ilona operetténekes, Csík József nótaénekes, Göth Péter színész, Palotai Petra, illetve Palotai István zenészek is csatlakoztak a Kovács Mihály prímás és cigányzenekara által vezetett akcióhoz.

A kunszenti fúvósok is bekapcsolódtak a közös zenélésbe.
Fotós: P. Pusztai Nóra

A megmozdulás során egy összeválogatott népdalcsokrot adtak elő a résztvevők. Kora délután a gyerekeké volt a főszerep, míg este a Csík-Molnár trió szórakoztatta az érdeklődőket a falunapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában