Tiszaörs

2019.05.02. 07:00

Hulladékokból készítette el a Star Wars járművek makettjeit

Gyerekkora óta él az űrjárművek és a fantázia bűvöletében a tiszaörsi Szabó István.

Ujvári László

Szabó István hírporttálunak is megmutatta a padlástérben berendezett, otthoni kiállítását.

Csupán nyolcesztendős volt, amikor bemutatták Magyarországon a Csillagok Háborúja egyik epizódját. Ámulatba ejtette az űrhajók, a technikai újítások világa. Harminc éve folyamatosan, saját kezűleg készít új modelleket.

Ő még ahhoz a generációhoz tartozik, amelynek tagjai nem a megjelenés után évtizedekkel ismerték meg a filmtörténeti alkotást. Gondtalan gyermekkorát élte, mikor a Csillagok Háborúja először a mozivászonra került. Az örsi kultúrházban látta és babonázta meg egy életre az űr képzeletbeli világa. Mindössze nyolcesztendős volt ekkor.

– Hétvégente filmvetítést tartottak a kultúrházban, de én nem voltam rendszeres moziba járó. Barátaim szóltak egyszer, hogy hamarosan egy fantasztikus filmet vetítenek, menjünk el és nézzük meg – idézte fel a kezdeteket Szabó István.

A Birodalom visszavág című epizódot látta először, a film azonnal a hatalmába kerítette. Hetekig, hónapokig csak erről beszélgettek az iskolában.

A fekete-fehér közvetítésekhez szokott gyerekszemnek elképesztő volt az a képi világ, azok a trükkök, amiket a film felvonultatott. Évekig vártak arra, hogy újra láthassák a Csillagok Háborúja valamelyik részét.

– Hat évvel később, Tiszafüreden láttam újra a sorozat egyik epizódját – jegyezte meg. Képes volt egész nap a tévé előtt ülni, mikor megtudta, hogy valamikor előzetest vetítenek a filmből. Tervrajzok híján akkoriban még nem készített maketteket, de már serényen gyűjtötte a képeket, posztereket, különböző újságkivágásokat.

– Mikor évekkel később megjelentek Magyarországon az első makettek, nem vásárolt, mert drágának találta. Úgy döntött, saját maga készíti el kedvenc szereplői és járművei kicsinyített mását.

Harminc évvel ezelőtt gyártotta le első makettjeit, ezekből mára sajnos alig maradt. Többnyire emlékezetből és újságban közölt képek alapján dolgozott. Fazekas Attila képregényei jelentettek számára kapaszkodót, hogy az eredetihez hasonló modelleket tudjon készíteni.

Szabó István hírportálunknak is megmutatta a padlástérben berendezett, otthoni kiállítását.
Fotós: Ujvári László

– Az Ezeréves sólyom volt az első – árulta el. Az első darabok kezdetlegesek voltak, komoly áttörést a videókazetták korszaka jelentett. A kilencvenes évek végén a megállított jelenetek alapján tudott rajzokat és részletes modelleket készíteni.

Az alkotások ezer módon kötődnek hozzá, mindig a legújabb a kedvence. Közel áll hozzá a birodalmi lépegető, melynek elkészítése emlékezetes marad számára, igazi kihívás volt.

Legtovább, tizennyolc hónapon át készült az egyik cirkáló, mely közel másfél méter hosszú. Alkotómunkája attól igazán különleges, hogy a makettek elkészítéséhez mindenféle újrahasznosítható hulladékanyagot felhasznál. A sorozat összes epizódjához készített már járműveket.

– Különböző panelek, filctoll, PET-palack-kupak, farostlemez, műanyag hulladék. Bármiből lehet alkatrész – magyarázta. Készített már Halálcsillagot diszkógömbből, űrhajókat bútordarabokból. Mint egy szobrász a kőbe, vagy faragó a fába, bármiben meglátja a kínálkozó lehető­séget.

Számos kiállításra jár, nemrég Tiszafüreden, a szolnoki Reptárban és Veszprémben láthatták alkotásait. Számos helyről keresik meg, rendszeresen érdeklődnek a modellek iránt. Egy tárlat persze sok pakolással, előkészülettel jár, ez akár napokat is igénybe vesz.

– A nyolcvanas években egy közösségi élményt jelentett a Csillagok Háborúja. A mi generációnk rajongott érte. Nem érhettük el bárhol, nem volt internet, nem voltak DVD-lemezek. Éppen ez a hiány, a várakozás táplálta a rajongást – fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában