JÁSZSÁG

2019.05.22. 06:50

Tovább őrzik a régi hagyományt a szakkör tagjai

A Horváth Péter Honismereti Szakkör tagjai húsz éve elevenítettek fel egy régi vallásos szokást, a Jánoska eresztést a Tarnán, amit ma is ápolnak.

Illés Anita

Hajdan május 16-án, Nepomuki Szent János napján eljátszották a szent halálát. A legenda szerint Nepomuki Szent János magára haragította IV. Vencel cseh királyt, aki ugyanis meg akarta tudni, hogy mit gyónt nála a királyné.

A pap azonban nem szegte meg a gyónási titkot, nem árulta el a királyné gyónását. Emiatt pedig IV. Vencel megkínoztatta és a Moldvába dobatta Nepomuki Szent Jánost, aki a folyók, hidak, hajósok, halászok védőszentjévé vált, de a gyónási titok mártírjaként is emlegetik.

A hagyomány szerint a pap teste nem merült el, fényesen úszott a folyón. Fodor István Ferenc, a szakkör vezetője elmondta, május 16-án egy kis tutajra öt gyertyát helyeztek és a Tarna hídnál állított Szent János szobornál leúsztatták azt Jásztelek felé. A”Dósai” Honismereti Szakkör tagjai szintén emlékeztek ebben az évben is Szent Jánosra, jázminvirágból készült koszorút tettek a vízre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában