JÁSZKUNSÁG

2019.05.10. 06:45

Túl nehéznek vélték a matekérettségit

Statisztika és valószínűségszámítási feladatok is szerepeltek az idei matekérettségin. Átlagon felül nehéznek ítélték a diákok, ezért internetes aláírásgyűjtésbe kezdtek. A ponthatárok csökkentését szeretnék ezzel elérni.

Szabó Lilla Laura

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A végzősök kivételesen nehéznek ítélték az idei vizsgát, így az interneten indítottak petíciót a ponthatárok csökkentéséért. A felületen országosan eddig közel harmincezer diák jelezte egyetértését.

A középszintű matematika­érettségin klasszikus feladatokkal találkozhattak a vizsgázók. Egyenletek, szögszámítás, szöveges feladatok és függvények is szerepeltek a dolgozatban.

Tény, hogy a tantárgy minden évben nagy kihívás elé állítja a tanulókat, ám a vizsga korábban még nem váltott ki ilyen heves reakciót. Molnár László, a szolnoki Varga Katalin Gimnázium igazgatója szerint intézményük diákjai közül kevesen jelezték, hogy átlagon felül nehéznek találták volna a feladatokat.

Persze ahány tanuló, annyi vélemény. A Széchenyi István Gimnázium egyik végzőse szerint minden perc sokat számított a vizsga írásakor.

– Összességében nehéz volt. Az első rész még nem is annyira, inkább a második okozott nagyobb fejtörést. Jól kellett beosztani az időt, kicsit kevésnek is éreztem – meséli Frank Áron, a Szolnoki Olaj ifjú kosárlabdázója.

Az intézményben tanító Nagyné Bíró Kornélia véleménye szerint, bár valóban voltak nehezebb feladatok is, a tanulók megírható vizsgát kaptak.

– Az első részben a diákok szokásos feladatokkal találkozhattak. A második esetében akadtak olyan típusok, amelyek inkább a kreativitásra építettek.

A felkészülés a klasszikus feladatok gyakorlásával történik. A legtöbb esetben a vizsgán szintén hasonló típusokkal találkoznak.

Idén azonban akadtak példák a statisztika és valószínűségszámítás területeiről is. A megoldásokhoz logikus, problémamegoldó gondolkodásra volt szükség.

A stressz és izgalom negatívan befolyásolhatja ezt. Így egy „ijesztőnek” vélt feladat nagy akadályt gördíthet a vizsgázók elé. Az idei feladatok nehézsége is inkább ebben rejlett – vélekedik a matematika és fizika szakos pedagógus.

Már elérhetőek a javítókulcsok

Az elégséges érdemjegyhez legalább 12 pontot kell elérni a matematikaérettségin. A tanulók általában már az első feladatsorban összegyűjtik a minimumot. Azok, akiknek ez nem sikerül, szóbeli vizsgán javíthatnak, amely a legtöbb esetben sokkal jobb eredménnyel zárul.

Az idei vizsga javítókulcsai és megoldásai már elérhetőek. Néhány héten belül kiderül, milyen eredményekkel zárták a matematikaérettségit a vizsgázók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában