2019.06.18. 11:30
A kánikula beindította az idei fagyiszezont
A hirtelen jött kánikulával a fagyiszezon is beköszöntött. Ahány vendéglátó egység, annyi vélemény és tapasztalat született a vásárlói szokásokkal kapcsolatban.
A megyeszékhely központjában sok helyen árulják a hűsítő édességet. A kánikulában nagy a kereslet rá
Fotó: Csabai István
Szatmári Imre, a szolnoki Zagyva Cukrászda tulajdonosa szerinte az emberek nem a forróságban szeretnek igazán fagyizni. Kellemes 20 fokban szívesebben fogyasztják a hűtött finomságot.
– Szinte hihetetlen, de mi úgy tapasztaljuk, hogy ilyenkor, a hőségben kissé stagnál a forgalom. A vendégek egyébként a klasszikus ízeket kedvelik, a csokoládé, vanília és puncs megunhatatlan kedvencek. Büszkeség, hogy az egyik saját ízünk, a lúdláb is töretlen népszerűségnek örvend, már a kilencvenes évek óta! – meséli.
A Zagyvában hagyományos módon készítik a jéghideg édességet, adalékanyagok, állományjavítók nélkül. Bár a különféle érzékenységekre nincsenek felkészülve, kínálatukat így is széles közönség látogatja.
Jó néhány kilométerrel távolabb, a tiszaföldvári Murvai Cukrászda és Kávézó vezetője, Murvai Katalin a korábbi változékony időjárás miatt azt tapasztalta, hogy nem vásároltak fagylaltot a cukrászdába látogatók. Az eső miatt elmaradt az országos fagyinap.
A hőség beköszöntével azonban jelentősen megugrott a városban a hűsítő finomság iránti kereslet. Az 1954 óta üzemelő cukrászdában nem készülnek kifejezetten különleges ízek, a klasszikus fajtákból fogy a legtöbb. Az árakat tavaly óta nem emelték.
A túrkevei Kópia Cukrászdát szintén a hagyományos ízek miatt kedvelik a vendégek. Pomázi József tulajdonos szerint a citrom, csoki és vanília fogy leginkább.
– Persze az új ízeket is szívesen megkóstolják, a tejszínes cseresznye igazi különlegesség. Egyébként főzött fagyikat árulunk, olasz alapanyagokkal dolgozunk. Hamarosan minden mentes fajtákat is kínálunk, de még csak most indult be a szezon. Egy minimális áremelésre szükség volt idén, közép árkategóriába sorolnám magunkat – mesélte a férfi.
A mezőtúri Cukormáz Cukrászdát azonban inkább az újdonságok miatt látogatják. Pályiné Göblyös Ildikó tulajdonostól megtudjuk, vendégeik szívesen kóstolnak szokatlan, friss ízeket.
– Persze tartunk a klasszikusokból is, de a fánkparádé fantázianevű finomságért vagy a pillecukorért is gyakran betérnek hozzánk. A palacsinta eperöntettel szintén nagy kedvenc!
– Igyekeztünk úgy összeállítani a kínálatot, hogy a különböző érzékenységben szenvedők is élvezhessék a fagyizást. Tartunk cukormentes vegán és tejmentes, gyümölcsös fajtákat. Az eső miatt ugyan nehezen indult a szezon, de nem panaszkodunk.
– A melegben már többen jönnek hozzánk. Az Ez is cuki nevű egységet szintén mi üzemeltetjük, érdekes, hogy a két helyen mennyire különbözőek a vásárlói igények. Eltérő ízeket tartunk a két cukrászdában. Tavaly nem emeltünk árat, idén szükséges volt. Egyébként közepes árkategóriával dolgozunk.
Már Mátyás király is kóstolta
A fagylalt története évezredekkel ezelőtt kezdődött az ókori Kínában. Akkor még hóból, gyümölcsökből, fűszerekből készült a hűvös finomság. Évszázadokig alig történt változás az alapanyagok összetételében, ám a receptek időről időre egyre kifinomultabbá váltak.
Hazánkban Mátyás király idejében kóstolhatta először a hűsítő édességet az udvar, felesége Aragóniai Beatrix jóvoltából. Az első igazi fagylaltok azonban Olaszországban készültek. A tejjel, tejszínnel gazdagított csodáknak pedig ma már végtelen számú változata létezik.