Szolnok

2019.06.02. 07:00

A közjó szolgálata érzékelhető a Szolnoki Rotary Club működésében

Vasárnap délelőtt tíz órától a városháza Hubay Ferenc dísztermében tartották meg a Rotary Club Szolnok (RCSZ) a Charter húszéves évfordulójára rendezett ünnepségét – amely után koszorúzást tartottak a Tisza parki Rotary-emlékkőnél. Az eseményre számos hazai és határon túli rotarys klubtag is jelezte részvételét. A jubileumi rendezvény kapcsán beszélgettünk Szalóki Istvánnal, az RCSZ újraalapítójával, tiszteletbeli tagjával.

Mészáros Géza

A Magyar Arany Érdemkereszttel elismert, Ezüst Pelikán díjas dr. Szalóki István számos városi civil szervezet és mozgalom mozgatórugója, köztük a Rotary Club Szolnoké is.

Fotó: Mészáros János

A jogelőd ugyan nyolcvanhét esztendős, hiszen 1932-ben alapították, ám a ma is működő Rotary Club Szolnok most vasárnap ünnepelte újraalapításának huszadik évfordulóját.

– A rotary-mozgalom elindítója Szolnokon Zádor István festőművész, a Budapesti Rotary Club tagja volt – emlékeztetett a szervezet múltjára Szalóki István.

– Zádor István, a Szolnoki Művésztelep törzstagjaként rendszeresen ellátogatott Budapestről Szolnokra, és az ő személyes hatásának eredményeként jött létre a városban a Rotary Club. A másik fontos személy, akit név szerint is meg kell említeni a Szolnoki Rotary Club megszületésénél, az dr. Hegedűs Lóránt nyugalmazott pénzügyminiszter volt, aki a vidéki rotary egyesületek fő szervezőjeként 1932. október 2-án a szolnoki városházán ismertette a rotary eszméjét a nagyközönség előtt.

– Ezt követően a Szolnoki Rotary Club Magyarországon kilencedikként, 1932. október 23-án alakult meg. Az alakuló ülést a Tisza Szálló különtermében tartották meg.

A Szolnoki Rotary Club első elnöke, dr. Konrád Jenő a tagok nevében fogadalmat tett, hogy „a szolnoki club a rotaryanus szellemnek megfelelően a vallásos szellem, a nemzeti érzés és törekvések istápolására törekszik”. Mindezen túl a szociális és a humanitárius érzékenység, a közjó szolgálata volt érzékelhető a számos nemes célt támogató Szolnoki Rotary Club működése során.

Példának okáért, már a klub első összejövetelén, 1932. november 3-án, a klubtagság elhatározta, hogy rotarysta kötelességének tekinti a szolnoki magyar királyi állami leánylíceum (későbbi Bánffy Katalin Leánylíceum, majd Varga Katalin Gimnázium) helyzetén segíteni.

Ennek megfelelően a klub gyűjtési akciót szervezett, melynek eredményeképpen kilencszáz pengőt juttattak akkor a líceum felszerelésének céljaira. Egyéb jótékonysági rendezvények szervezésével szintén több alkalommal támogatták a város kevésbé tehetős családjait.

Így 1934-ben és 1937-ben, karácsonykor, széles körű gyűjtést követően a Rotary Club családokat látott vendégül a Tisza Szállóban, majd a klub által összegyűjtött pénzt és karácsonyi szeretetcsomagot (természetbeni adományokat: édesség, cukor, kalács, zsír, liszt, mák, bab, krumpli, ruhanemű, cipő, tűzifa) osztottak szét a rászorulók között.

Erre napjainkban is van példa, a nyári fröccs és az adventi forraltbor-kínálatokból, továbbá a farsangi bevételekből befolyt adományok, pénzösszegek felajánlását követően.

A Szolnoki Rotary Club gazdasági téren tett hasznos szolgálatot a városnak egykoron, amikor Szolnok Speyer-kölcsönének visszavásárlására tervezetet dolgozott ki. Ám a szervezet a működését – feltehetően a II. világháború kitörése miatt – 1939-ben beszüntette. Ezt követően a belügyminiszter 1941. május 14-én kelt rendeletében határozott az érdemi tevékenységet lényegében már nem folytató Szolnoki Rotary Club feloszlatásáról – lapozta fel a rotarys históriáskönyvet Szalóki úr.

A Magyar Arany Érdemkereszttel elismert, Ezüst Pelikán díjas dr. Szalóki István számos városi civil szervezet és mozgalom mozgatórugója, köztük a Rotary Club Szolnoké is.
Fotó: Mészáros János

– Mintegy hat évtizedes szünet után, 1999 pünkösd vasárnapján huszonegy szolnoki polgár, közülük tízen jelenleg is e klub tagjai, újraalapítottuk az azóta Rotary Club Szolnok néven működő szervezetet. A két évtized alatt nagyon sokan segítették a klubot a céljai megvalósításában.

– Ennek is köszönhetően szervezetünk több tízmillió forinttal támogathatta a rászorulókat. Egy másik, az iskolákkal közösen koordinált programunk által három helyi középfokú tanintézmény, a Varga, a Verseghy és a Tiszaparti gimnáziumok vállalták külföldi cserediákok tanítását az itt tartózkodásuk idején.

– Mindezek mellett számos karitatív, humanitárius kezdeményezésünk ért már célba az eltelt húsz évben – hangsúlyozta a Rotary Club Szolnok tiszteletbeli tagja. Szalóki István hozzátette, ez még csak az első húsz év volt a szervezet legújabbkori történetében. Reményeik szerint sok-sok húsz esztendőt él meg a Rotary Club Szolnok az alapcélok megvalósítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában