Szúnyoggyérítés

2019.06.13. 16:21

A szúnyogcsípés okozhat allergiát, de a permetszer nem

Egyik olvasónk vetette fel a kérdést a szúnyoggyérítésről szóló cikkünk után, hogy az irtáshoz használt, Európai Unió által engedélyezett permetszer okozhat-e allergiás bőrreakciót.

Molnár-Révész Erika/szoljon.hu

Forrás: shutterstock

Fotó: Lab Photo

Kérdéseinket feltettük az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, melyre a következő válasz érkezett:

– A szúnyoggyérítés során alkalmazott készítmény a Deltasect 1,2 ULV szúnyogirtó szer, hatóanyaga deltametrin. Az irtószer felhasználását a közegészségügyi hatóság – mely korábban az Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság volt, jelenleg pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ – engedélyezi a hatóanyagok közös európai uniós listája alapján.

– Számos otthoni rovarirtó spray hatóanyaga is a deltametrin. Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre teljesen ártalmatlan, az csak többezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást.

– Nagyon kis mennyiségben juttatják ki, négyzetméterenként kevesebb, mint 0,0001 grammot, és kizárólag lakott területen. Jelenleg nincs más hatóanyag, ami légi és földi technológiára alkalmazható. A szer allergiát nem okoz, amennyiben a csípés erős allergiás reakciót vált ki, célszerű orvoshoz fordulni.

– A kérdező által tapasztalt duzzanatoknak nincs köze a szúnyoggyérítéshez, a szúnyogcsípésekkel szembeni egyéni érzékenység merülhet fel – válaszolta kérdésünkre Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Hozzátette, az Európai Unió szabályozása következtében folyamatosan szigorodtak az előírások, hogy közegészségügyi és környezetvédelmi szempontból a legkedvezőbb készítmények használják a tagállamok.

Az elmúlt években már csak deltametrin hatóanyagú készítmények alkalmazhatóak. Más típusú irtószereket, szerves foszforsav észtereket több mint tíz éve nem szabad használni.

A szúnyoggyérítés módszerei:

Jelenleg a katasztrófavédelem két fajta módon folytatja a gyérítést. Az egyik a biológiai lárvagyérítés, ezzel a módszerrel a szúnyog utánpótlás csökkenthető, tehát a lárvákat pusztítja el.

A gyérítés során egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium egy olyan méreganyagot termel, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan.

A másikfajta módszer a kémiai szúnyoggyérítés, amit földi vagy légi úton permeteznek. Ennek lényege, hogy a fentebb említett deltametrin hatóanyagú irtószert permetezik a szakemberek földi vagy légi úton.

Hektáronként mindössze fél litert permeteznek ki belőle, kijuttatás után néhány órával pedig le is bomlik. Az irtószert az esti órákban juttatják ki járműről, vagy repülőről. Az irtószer a méhekre veszélyes lehet, ezért gyérítés előtt a szakemberek tájékoztatják a méhészeket, hogy mikor és hol lehet permetezésre számítani. A kémiai permetezés kizárólag a települések belterületén zajlik.

További információkat ide kattintva érhetnek el a témával kapcsolatban.

Mi is tehetünk érte, hogy környezetünkbe minél kevesebb szúnyog legyen

Esős időjárást követően csak a szükséges mennyiségben legyen a kertben víz a hordókban, edényekben, lavórokban, vödrökben, hiszen ezekben már könnyen szaporodni tudnak a szúnyogok. Ha nincs szükségünk a vízre, öntsük ki ezeket, ha pedig szükségünk van rá, akkor fedjük le, és ezzel máris nagymértékben hozzájárulhatunk a szúnyoggyérítés sikeréhez.

De különböző növények is segíthetnek távol tartani a vérszívókat, persze ez nem azt jelenti, hogy nem találkozunk majd eggyel se, de csökkenthetjük a számukat. Érdemes kipróbálni ezeket a fűszernövényeket: levendula, fokhagyma, menta, körömvirág, babér, bazsalikom, oregánó és citromfű.

Ha a szabadban szeretnénk lenni, érdemes lehet beszerezni egy citromfüves gyertyát vagy füstölőt, sokan jó véleménnyel vannak az ilyen a módszerekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában