Kárpát-medencei döntő

2019.06.14. 06:58

Ifjú tudósok versenyeztek Kisújszálláson

A napokban tartották a városban a 31. Herman Ottó Biológiai Verseny országos döntőjét, mely ismét Kárpát-medencei döntő is volt egyben, tudtuk meg Ráczné Vatai Erzsébet tanárnőtől, aki szerint öröm, hogy ennek a rangos szellemi megmérettetésnek a határainkon túl is egyre nagyobb a népszerűsége. A döntőbe jutott diákok is egyre magabiztosabban, egyre felkészültebben szerepelnek.

Daróczi Erzsébet

A verseny egy pillanata.

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Örömmel nyugtáztuk azt is, hogy a hazai fiatalok között nem érződött a kis települések hátránya, szolgáljon erre bizonyítékul, hogy az 580 lelkes Rábacsécsényből érkező versenyző csak két ponttal szorult a dobogó második fokára – sorolta a tanárnő, akitől megtudtuk, hogy a háromnapos döntő nyitónapján a kiselőadásoké volt a főszerep.

Szombaton igazi kiránduló időben indultak a diákok terepgyakorlatra Herman Ottó nyomán a Nagykunság és Tiszazug területén. A túravezető 29. alkalommal is dr. Tóth Albert tájökológus volt. A fegyverneki kunhalom vegetációjának megfigyelése után a versenyzők tisztelegtek a világhírű solymász Galántai Lelovich György sírjánál.

Tiszaföldváron a Tiszazugi Földrajzi Múzeum kiállítását nézték meg, majd feladatokat oldottak meg. Ugyancsak maradandó emlék lett a diákoknak a sokszínűségével a Tiszakürti Arborétum.

A verseny egy pillanata.
Fotós: Daróczi Erzsébet

Hazaérkezve Kisújszállásra megbeszélték tanáraikkal a feladatok válaszait, hiszen a felkészítők külön busszal utaztak. Vasárnap az írásbeli feladatok megoldása után és az eredményhirdetés előtt, a Móricz Zsigmond Református Kollégium országos hírű Jermy Gusztáv Természetrajzi Szertármúzeum gazdag anyaga bűvölte el a versenyzőket és felkészítőiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában