jászkunság

2019.07.18. 19:57

Szabadstrandok: nagyon komoly előírásoknak kell megfelelniük

Sokan választják a természetes vizeket a kikapcsolódás, pihenés helyszínéül a nyári időszakban. Annak ellenére, hogy megyénkben is számos helyen strandolnak, csak négy kijelölt természetes fürdőhely üzemel: Szolnokon, Abádszalókon, Tiszafüreden és Tiszapüspökiben. A szakemberek azt javasolják, csak ezekben mártózzunk meg.

Czakó Nóra

A nyár jó lehetőséget kínál arra, hogy jól érezzük magunkat a vízben. Néhány tanácsot azonban érdemes megfontolni!

Fotó: Mészáros János

Múlt szombaton nyitott meg a szolnoki szabadstrand, így négyre emelkedett megyénkben a kijelölt természetes fürdőhelyek száma. A megyeszékhelyen kívül az abádszalóki Tisza-tó Strandon, valamint a tiszafüredi és tiszapüspöki szabadstrandon javasolják a csobbanást a szakemberek.

A megyei kormányhivataltól megtudtuk, hogy valamennyi, 2019-re engedélyezett szabadstrand megfelelő minősítésű szezon előtti vízmintát szerzett. A természetes fürdőhelyek közegészségügyi feltételei a kijelölt és engedélyezett fürdőhelyeken biztosítottak.

A vízvizsgálatokat az üzemeltető saját költségén, a vonatkozó jogszabályban előírtaknak megfelelően köteles elvégezni. Először a fürdési idény előtt legkésőbb három héttel, majd az idény kezdetét követően folyamatosan, de legfeljebb egy hónapnyi időközönként. A szezon során legalább egyszer a hatóság is vizsgálja a vízminőséget.

A szabadstrandoknak több előírásnak is meg kell felelniük, melyekről az üzemeltetőnek kell gondoskodnia. Ezeket a kormányhivatal ellenőrzi.

– Az üzemeltetőnek a várható legnagyobb vendégszámra vonatkozóan egy főre számítva legalább tíz négyzetméter pihenést szolgáló területet kell biztosítania, valamint füvesített, árnyas pihenőrészt kell kialakítani.

– Emellett sportolásra alkalmas területrészt kell kijelölni úgy, hogy az a vendégek nyugalmát ne zavarja, és ne legyen balesetveszélyes. Az üzemeltetőnek a fürdésre használt vízfelületet, valamint a pihenő-, sport- és egyéb területet állandóan tisztán és rendben kell tartania.

– Megfelelő számú, méretű és elhelyezésű hulladékgyűjtő edényről is köteles gondoskodni, amelyeket legalább naponta egyszer üríteni kell – fejtette ki válaszában a megyei kormányhivatal.

A nyár jó lehetőséget kínál arra, hogy jól érezzük magunkat a vízben. Néhány tanácsot azonban érdemes megfontolni!
Fotó: Mészáros János

– Az üzemeltető az építményeket is köteles takarítani, és szükség szerint karbantartani. Gondoskodnia kell öltözési és vetkőzési lehetőségről, illetve nemenként elkülönített, kézmosóval felszerelt illemhelyről, a vízparttól legalább száz méter távolságban.

– Emellett biztosítania kell a zuhanyzási lehetőséget, valamint gondoskodnia kell az ingyenes ivóvíz, vagy más folyadékpótlási lehetőségről. A fürdőzőket kötelező tájékoztatni a víz minőségéről, mélységéről, hőmérsékletéről, a használati szabályokról, és az egyéb közérdekű információkról.

– A fürdőhely üzemeltetője gondoskodik az úszómesterről, a mentőtisztről, valamint az elsősegélynyújtó helyről és a segítségnyújtáshoz szükséges felszerelésekről.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a felfrissülésre vágyók csak az erre kijelölt helyen és ellenőrzött vizekben fürödjenek. Nem javasolják a megmártózást azokban a természetes vizekben, melynek vízminőségét rendszeresen nem vizsgálják. Ezeken a partszakaszokon ugyanis nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek.

Vojter-Szabó Zita megyei rendőrségi szóvivő hangsúlyozta, hogy a kijelölt fürdőhelyeken is ügyelni kell azonban arra, hogy a bóják között fürödjünk, mivel a biztonság itt garantálható.

– Hat éven aluli, és úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet szabadvizekben. Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy mentő-gallér használata – mondta a szóvivő. – Fontos még kiemelni, hogy minél gyorsabb egy folyó és minél nagyobb tárgy található a vízben, annál nagyobb, intenzívebb az örvény és ezáltal veszélyesebb is. Ezért tilos ilyen helyeken a fürdőzés!

Néhány „vizes” jó tanács

– Ne fürödjön étkezés után, teli gyomorral!

– Soha ne ugorjon felhevült testtel a vízbe! Hűtse le magát előtte!

– Figyeljen oda a víz alatti akadályokra!

– Soha ne ússzon egyedül, társnak lehetőleg felnőttet válasszon!

– Ne ússzon, és ne bukjon a víz alá ugrálásra kijelölt területen!

– Figyelje a strand területét jelző bójákat!

– Ne fürödjön alkoholos állapotban!

– Ha nem tud úszni, ne használjon gumimatracot!

– Ismeretlen helyen soha ne ugorjon a vízbe!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában