JÁSZKUNSÁG

2019.07.01. 19:54

A szúnyoginvázió a szívférgesség terjedésében is közrejátszik

A hőmérséklet változása kedvezően befolyásolja az élősködők életkörülményeit. A szúnyogok megnövekedett száma szintén elősegíti a terjedésüket. Az egyik, kutyákra és macskákra talán legveszélyesebb parazita a szívféreg.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Hazánkban az első fertőzött egyedeket a két­ezres évek végén regisztrálták. Akkor jellemzően a gazdáikkal külföldről hazatérő négylábúakban találtak parazitákat. Az ebek számítanak a leggyakoribb gazdatestnek, melyben előfordulnak. Amennyiben a csahos szervezetében megtalálható a féreg ivarérett nőstény egyede, lárvákat bocsát a véráramba.

A szúnyogok ezeket felszívják, azok pedig a vérszívók testében továbbfejlődnek. Egy újabb szúrás alkalmával, e fejlettebb állapotú élősködők jutnak be a véráramba. A bőr alatti, illetve izomszövetekben jutnak el a következő stádiumba. Innen a vérárammal a szívbe és tüdőbe kerülnek, ahol kifejlett egyedekként megkezdik romboló létezésüket. Az állatokon sokáig nem jelentkeznek a tünetek, ám a szerveket ért károsodás mértéke fokozatosan egyre nagyobb lesz. A szív és tüdő mellett, a máj és a vesék működése is elégtelenné válik.

– Az Alföld, ezen belül pedig megyénk fokozottan érintett a problémában. Sajnos a saját praxisomban is van ezzel kapcsolatos tapasztalat. Amikor én kezdtem a pályámat, még nem is hallottunk ezekről az élősködőkről. Mára viszont jelentős veszélyforrássá váltak. Megjelenésük és terjedésük összeegyeztethető a klímaváltozással – részletezte dr. Kertész Ottó, a Magyar Állatorvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei elnöke. Hangsúlyozta, hogy a megelőzés a legfontosabb teendő, bár százszázalékos garancia semmi ellen nem létezik.

– A szívférgességgel szemben egész évben ajánlatos a védekezés. A rendelők legtöbbjében egyébként vannak gyorstesztek. Érdemes elvinni az állatot szűrésre a megfelelő védekezési forma kiválasztása előtt, még a szúnyogszezon kezdetén. Hiszen amennyiben a kutya fertőzött, azonnal ki kell választani a megfelelő kezelési formát – tanácsolta a szakember.

Számos megoldás létezik ma már a piacon, mely az állatok védelmét szolgálja. A nyakörvek, tabletták és az úgynevezett spot-on készítmények vásárlása előtt azonban körültekintőnek kell lenni. Emellett az állatorvossal is érdemes egyeztetni.

A cibakházi Törőcsik Nikolették három nagy testű kutyával élnek együtt. Náluk rendszeres az ellenőrzés, hiszen kedvenceik még kölyökkorúak. Az ebek az udvaron tanyáznak, biztonságos kennel védi őket a szúnyogoktól, melegtől. Igaz, az esti órákban, a közös időtöltés során szinte elkerülhetetlen a vérszívókkal való találkozás.

– A kötelező oltások miatt viszonylag sűrűn látja őket állatorvos. Eddig szerencsére nem kaptak el fertőzést, bár a husky sajnos egy kullancstól babéziás lett. Sikeresen felgyógyult, a kezelés alatt kapott injekció a kullancs és szúnyog ellen is védi ebben a szezonban. A többieknek tablettát adunk.

Hasonlóan óvja kis termetű kutyáját a tószegi Popovics Nikolett is.

– Pamacs benti tartású kutya. Szerencsére eddig megúsztuk a parazitákat, remélem, ez így is marad. Tablettával védjük. Odakint keveset tartózkodik, így a szúnyogoktól, melegtől sem féltjük annyira – mesélte a kutyatartó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában