JÁSZKARAJENŐ

2019.07.19. 06:58

Ételkészítő programokkal őrzik a hagyományokat

Régóta dolgozik a település szokásainak és régi hagyományainak továbbvitelén a Karai Örömút Egyesület.

Hartai Gergely

A falubeli szervezet ezért évek óta megrendezi hagyományőrző házias ételkészítő programját. És bár minden évben más ételféle készül el az egyesület Fő utcai székhelyén, a cél ezúttal is ugyanaz. Azaz, hogy a fiatalabb korosztály is megismerhesse a régi finomságokat.

– Emlékszem, négy éve volt az első ilyen programunk. Akadt olyan év is, amikor kemencés ételeket készítettünk. Idén azonban úgy tervezzük, a csigatészta-készítés fortélyait mutatjuk be a helyieknek – mondta el hírportálunknak az egyesület vezetője.

Budai Sándor hozzátette, a sütés-főzésben sok éves tapasztalattal rendelkező környékbeliek segítik majd a népszerű tésztaféle elkészítését. Erre a „feladatra” az idén öten vállalkoznak. A programba egyébként – az elmúlt évekhez hasonlóan – ezúttal is bárki bekapcsolódhat majd.

– Szeretnénk megőrizni máig élő hagyományainkat, jelen esetben azt, hogy ne legyenek elfeledve a régi ételeink. Így, ha valakinek van kedve és türelme mindehhez, megmutatjuk neki a legalapvetőbb módszereket... – taglalta a vezető.

Majd megtudtuk, a soron következő ilyen eseményt augusztus nyolcadikára tervezik a szervezők.

– Korábban is a régi ételekre helyeztük a hangsúlyt. Legutóbb például a réteskészítést tanulhatták meg az idősebbektől a fiatalok – emlékeztetett Budai Sándor. Miután arról számolt be, a csigatészta elkészítéséhez szükséges alapanyagokat és eszközöket ők biztosítják a helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában