Szolnok

2019.07.05. 17:20

Jogsértő volt Bige gyárát leállítani

Kiadta hivatalos közleményét a Debreceni Törvényszék az ügyről melyben azt írják, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jogsértő módon állíttatta le Bige László szolnoki vegyiüzemét. A kénsavüzem ügyét a szolnoki gyárétól elkülönülten kezelik. Az előbbi ügyében már megszületett a jogvédelem, míg az utóbbiról 15 napon belül döntenek.

Debreceni Törvényszék

Szolnok, 2012. november 15. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Védelmi Kirendeltségének katasztrófavédelmi szakemberei egy gyakorlaton nagyteljesítményû ventillátorral fúvatják a kiömlött veszélyes anyagot Szolnokon, a Bige Holding területén 2012. november 15-én. A Bige Holding területén található az ország egyetlen kénsavgyára. A kormánytámogatással majd épülõ kínai citromsavgyár a Bige Holding közelében fog megépülni és a Bige Holding szállítja a kénsavat a citromsavgyártáshoz. MTI Fotó: Mészáros János

Fotó: Mészáros János

Mint ismeretes a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felfüggesztette a Bige Holding Kft. szolnoki műtrágyagyárának működési engedélyét, mert a hatóság szakemberei hiányosságokat tártak fel az üzemben, emiatt ott a biztonságos működés feltételeit nem látták adottnak. Az üzem működését megtiltották mindaddig, amíg a hibákat igazoltan ki nem javítják.

A Debreceni Törvényszék hivatalos sajtóközleménye az ügyről:

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz 2019. július 2-án döntött egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kft. azonnali jogvédelem iránti kérelmében.

A Kft. mint felperes a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója 2019. májusban meghozott határozatával szemben kereseti kérelmet terjesztett elő.

A cég kereseti kérelmében a veszélyes tevékenység folytatását azonnali hatállyal megtiltó határozatot több okból találta jogsértőnek és hibásnak, ezért elsődlegesen annak megsemmisítését kezdeményezte a bíróságon.

A bíróság helyt adott a végzésében az azonnali jogvédelem iránti kérelemnek. Majd 2019. július 4-én elektronikus úton kézbesítette a végzést a feleknek.

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz 2019. július 3-án megérkezett egy újabb a Kft. által benyújtott – az alpereshez (Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz) 2019. június 28-án benyújtott – kereseti kérelme.

Ebben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azon határozatának jogszerűsége vizsgálatát kezdeményezi, amely a kft. részéről üzemeltetett kénsavüzem, mint veszélyes anyagokkal foglalkozó létesítmény vonatkozásában a veszélyes tevékenység folytatásának haladéktalan felfüggesztését rendelte el.

A kereseti kérelem azonnali jogvédelem iránti kérelmet is tartalmaz, melyről a bíróságnak 15 napon belül kell döntenie. A bíróság az ügyben 3 hivatásos bíróból álló tanácsban jár el.

Az azonnali jogvédelem tárgyában 2019. július 2-án hozott döntés nem érinti a felperes újabb kereseti kérelmében előterjesztett azonnali jogvédelem iránti kérelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában