Jászdózsa

2019.07.02. 17:17

Mexikóba is eljut a jászsági falu híre

Különböző népeket és kultúrákat köt össze a Dósai Nemzetközi Alkotótábor, ami messze földön híres. A művésztelep kapuja a napokban immár huszonegyedik alkalommal nyílt meg. A művészek közvetítésével Jászdózsa szépségei, értékei nemcsak Európa országaiba jutnak el, hanem még Mexikóba is.

Illés Anita

Murányi Teréz (balra), a mexikói Libuska Smutny (középen) és Gyurkó Gábor sokat tanulnak egymástól.

Fotó: Illés Anita

A település 1999-ben adott otthont először a Dósai Nemzetközi Alkotótábornak, ahol azóta minden évben két hétig alkotnak a Magyarországról és a világ különböző pontjairól érkező művészek.

A közösség szervezője Némethné Harsányi Katalin, aki barátja, Kopacz Mária festőművész biztatására kezdeményezte az alkotótábor létrehozását. Férje Latin-Amerikában dolgozott diplomataként, így az ott kialakított kapcsolataiknak köszönhetően az elmúlt években onnan főként Mexikóból és Chiléből jöttek művészek Jászdózsára.

– Csodálatos érzés, hogy a világ számos pontján egyre többen ismerhetik meg a falut és az itt élő embereket – mondta Némethné Harsányi Katalin. Az idei táborba a hazai művészek mellett Szlovákiából, Mexikóból, Németországból és Lengyelországból érkeztek alkotók, akik között vannak visszatérők.

Látogatásomkor bepillanthattam a művésztelep életébe. A német Robert Weissenbacher éppen önarcképet festett, amikor angolul érdeklődtem, honnan érkezett. Meglepetésemre magyarul válaszolt: Münchenben élek és dolgozom – mondta mosolyogva.

A fiatalember nem először vesz részt a táborban, a jó hangulat és a baráti kapcsolatok ugyanis évről évre visszahúzzák a jászsági faluba, ahol egy kicsit már megtanult magyarul.

Murányi Teréz (balra), a mexikói Libuska Smutny (középen) és Gyurkó Gábor sokat tanulnak egymástól.
Fotó: Illés Anita

A mexikói Libuska Smutny jelenleg Csehországban él, ugyanis a nagypapája cseh származású. Az alkotó elhozta Dózsára a mexikóiak életigenlő mentalitását, és magával viszi a helyiek vendégszeretetét. Imádja megörökíteni a természet szépségeit, amiből bőven akad a Tarna-parti településen.

Kedvelik a falu vendégszeretetét

A szegedi Murányi Teréz először vesz részt az művésztelepen. – Már évek óta álmodoztam arról, hogy a dósai alkotótáborba jöhessek. Bearanyozza az évemet a meghívás – tette hozzá a festőművész, aki egyik alkotótársától, Gonda Zoltántól hallott a táborról.

Gonda Zoltán képzőművész művei nemcsak itthon, hanem külföldön is ismertek. A debreceni alkotónak igen jó rálátása van a magyar és külföldi művésztelepekre.

– Idén a jászdózsai, a nagybányai és bálványosi művésztelepeket egy időben szervezik meg. Választanom kellett, végül a dósai alkotótábor mellett döntöttem, ami a tábor vezetése és az itt élő emberek miatt a szívem csücske.

Kiállítással ér véget a tábor

– A táborban eltöltött két hét az alkotáson túl több lehetőséget biztosít az emberi kapcsolatok elmélyítésében is – emelte ki a jászdózsai Gyurkó Gábor. Úgy véli, hogy szakmailag nagyon sokat tudnak egymástól tanulni, megosztják tapasztalataikat.

Gábor éppen pasztell technikával alkotott, amikor beszélgettünk. Különleges látásmódja van: összeaszalódott krumplit mutatott felém, amiben egy emberi torzót fedezett fel, és ez arra inspirálta, hogy megörökítse az alakzatot.

A XXI. Dósai Nemzetközi Alkotótábor, mint minden évben, idén is kiállítással zárul. A tárlat megnyitója július 5-én 17 órakor lesz a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában