JÁSZKUNSÁG

2019.07.06. 07:00

Tilos füstölni, ahol a törvény nem teszi lehetővé

Tízéves a nemdohányzók védelméről szóló törvény, amelynek betartását a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal járási hivatalai folyamatosan ellenőrzik.

Czakó Nóra

A nemdohányzókat tíz éve védi törvény.

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Az idei év első félévében hatszáznegyvenegy hatósági vizsgálatot végzett a kormányhivatal megyénkben a nemdohányzók védelméről, a dohánytermékek fogyasztásáról és forgalmazásáról szóló törvény betartása érdekében. Az ellenőrzések minden esetben helyszíni szemlék voltak.

Az idei vizsgálatok egyik fókuszpontja a szórakoztató- és vendéglátóipari egységek voltak. Ezen belül a vízipipa és elektronikus cigaretta használatát, illetve a dohányzási korlátozás betartását ellenőrizték. Emellett a hatóság a vasútállomások dohányzási tilalom alá eső részein, buszmegállókban és az aluljárókban is vizsgálta a dohányzási, valamint az elektronikus cigaretta használatát.

Mint megtudtuk, az idei ellenőrzéseken leggyakrabban tapasztalt szabálytalanság a vasútállomások peronjain, várótermeiben, továbbá az aluljárókban tiltott helyen történő dohányzás volt. A szabálytalanságok miatt tizenöt esetben kellett intézkedni, és összességében húszezer forintos egészségvédelmi bírságot szabott ki a kormányhivatal az idei év első félévében.

Vendéglátóhelyen feltárt hiányosság miatt egy esetben kellett hatósági intézkedést végrehajtani, mivel az üzemeltető által kihelyezett dohányzási korlátozást jelző táblák nem a hatályos jogszabály szerinti adattartalommal voltak ellátva.

Az ellenőrzések egészségügyi szolgáltatóknál, közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközökön, közoktatási, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményekben, közterületeken, munkahelyeken, szállodákban, szórakoztató- és vendéglátóipari egységekben történtek.

A megyei vendéglátóipari egységekben idén dohányzási előírások be nem tartása miatt két lakossági bejelentés érkezett. Az egyik tiltott helyen történő dohányzás, a másik dohányzóhely helytelen kijelölése miatt. A hatóság szakemberei mindkét esetben kivizsgálták a bejelentést, intézkedésre okot adó körülményt azonban nem tártak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában