jászkunság

2019.07.08. 19:56

Több évig is elhúzódhat az örökbefogadás folyamata

A családalapítás és -tervezés központi téma napjainkban. Sok fiatal párnak viszont nem lehet gyermeke, egy részük az örökbefogadás mellett dönt. Egy újszülöttre azonban több évet is várnia kell a leendő szülőknek.

P. Pusztai Nóra

Sokan döntenek az örökbefogadás mellett.

Forrás: Shutterstock

A kormány álláspontja szerint a család az első, de mit tehetnek azok, akiknek nem lehet gyermekük. A nevelőszülővé válás és az örökbefogadás is a családalapítás lehetőségei között szerepel, de mindenképpen különbséget kell tenni a két folyamat között.

A gyermekek, akikről nem mondanak le szüleik, nem örökbe fogadhatóak, ők az átmeneti időszakra nevelőszülőkhöz kerülnek gondozásba. Ezzel szemben az örökbefogadás egy komplexebb folyamat.

Két fajtája van: nyílt és titkos. Előbb említett esetben, elsősorban csecsemőknél a szülő ismeri az örökbefogadókat és így járult hozzá az elhelyezéshez. Ha a szülő elhunyt, vagy a vér szerinti szülő olyan módon járul hozzá, hogy az örökbe fogadó személyét nem akarja megismeri vagy ha a szülői felügyeleti jogát a bíróság megszüntette, esetleg a gyámhatóság a gyermeket örökbe fogadhatónak nyilvánította, akkor titkos örökbefogadásról beszélhetünk – tudtuk meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivataltól.

A tavalyi évben a Szolnoki Járási Hivatalban negyven gyermek örökbefogadása ügyében döntött a gyámhatóság, melyek közül öt volt nyílt. A gyermekek életkora 0–11 év között volt.

– Nekünk egészségügyi okokból nem lehet saját gyermekünk, viszont mindenképpen szeretnénk egy csöppséget, így az örökbefogadás mellett döntöttünk – mesélte egy fiatal szolnoki pár. Hozzátették, hogy saját családjukban is többen fogadtak örökbe gyermeket, így jó példát is látnak maguk előtt.

A gyermekre vágyóknak először a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál kell jelentkezni. Az engedélyezés iránti eljárás az örökbe fogadni szándékozók, a gyermek, illetve törvényes képviselője egyetértő kölcsönös kérelmére indul a nyílt örökbefogadás esetén.

Sokan döntenek az örökbefogadás mellett.
Fotó: Shutterstock

Sikeres ismerkedés után következik a gyámhivatali eljárás. Egy hónap alatt a szakszolgálat kíséri figyelemmel a gyermeknek az örökbe fogadni szándékozók családjába történő beilleszkedését, gondozását, és a szülő-gyermek kapcsolat alakulását.

Harminc napon belül szakvéleményt állít ki, és az örökbefogadásra vonatkozó javaslatát megküldi a gyámhivatalnak. A gondozási idő letelte után a TEGYESZ javaslata, illetve az örökbe fogadni szándékozók személyes nyilatkozata alapján dönt a gyámhivatal az örökbefogadás engedélyezéséről – hangsúlyozta a kormányhivatal illetékes munkatársa.

– Utánajártunk, hogyan zajlik a folyamat. A kitöltött nyilatkozatok után velünk is beszélgetett pszichológus, hogy alkalmasak vagyunk-e szülőknek, és elemezték anyagi helyzetünket is. Terveink szerint újszülött babát szeretnénk örökbe fogadni. Azt mondták, ilyen esetben néhány évet kell várnunk – mondta a fiatal pár.

Sajátos helyzetben vannak

A pszichológusok szerint az örökbefogadás sajátos élethelyzetet teremt, mert bár jogilag nincs különbség a vér szerinti és az örökbe fogadott gyermekek között, mégis akadnak olyan kérdések és problémák, amik csak az utóbbi családokban merülnek fel. Krajnyákné Csorba Fanni felnőtt- és gyermekrajzelemző kiemelte, sok esetben előfordul belső frusztráció a gyermekekben, ezért mindig fontos, hogy a saját értelmi szintjüknek megfelelően segítsünk neki megérteni a helyzetüket, és tudassuk velük az örökbefogadás tényét is.

A biztonságérzet megteremtése nehezebb, mint egy átlagos család esetén, de számos lehetőség segíti a megfelelő érzelmi stabilitást, például több mese is íródott kifejezetten örökbe fogadott gyermekek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában