Szolnok

2019.08.18. 20:00

A kreatív írás rejtelmeivel ismerkednek a Ligetben

Nagy népszerűségnek örvend a Verseghy Ferenc Könyvtár által szervezett kreatívírás-tábor, melynek a Liget Hotel ad otthont ezen a héten. Az egyhetes programon többek közt a regény-, a novella- és a cikkírás rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Hartai Gergely

A kreatívírás-tábornak nemcsak szakmai, de komoly csapatépítő jellege is van. A programok végére sokan barátságokat kötnek

Fotó: Kiss János

– Arra szeretnénk lehetőséget adni, hogy a csoport tagjai többféle műfajban is kipróbálják magukat. Szakmai hátteret biztosítunk nekik például a regényíráshoz, a cikkíráshoz vagy éppen az online marketinghez – kezdte mondandóját Teller Ágnes, jobb agyféltekés kreatívírás-vezető tréner.

Elmondta, a tábor során számos kérdéssel találkoztak, melyek jó része a regényíráshoz kötődött.

– A regényírásnál a leggyakoribb kérdések: „hogyan kezdjem el a történetet, és mit tegyek, ha elakadtam?” Természetesen vannak módszereink arra, hogy miként lehet ezeken átlendülni.

A kreatívírás-tábornak nemcsak szakmai, de komoly csapatépítő jellege is van. A programok végére sokan barátságokat kötnek
Fotó: Kiss János

A lényeg, hogy mind a „fehérlapszindrómán”, mind pedig az írói válságon túl lehet lépni! A legfontosabb, hogy megértsük, hogy mindez csupán egy időszakos elakadás – taglalta a szakértő. Miután hozzáfűzte, a legfontosabb, hogy ne essünk abba a csapdába, hogy elhitetjük magunkkal, nem tudunk írni. Ha valaki jól ír, az nem olyasvalami, ami egyszer csak elmúlik.

– Azt szoktam mondani, hogy „háborúban hallgatnak a múzsák”. Ez azt jelenti, hogy életünk során olykor más dolgokra helyeződik a hangsúly, problémáink vannak, és ilyenkor nem tudunk az írással foglalkozni. Amikor viszont rendbe jönnek a dolgaink, akkor újra előtérbe kerülhet ez a tevékenység – magyarázta.

Teller Ágnes hangsúlyozta, az írástábornak nemcsak szakmai, de komoly csapatépítő jellege is van. A programok végére sokan barátságokat kötnek. A legnagyobb öröm viszont az, amikor az egyhetes program végére a csoporttagok saját fejlődésükön is meglepődnek.

– Nagy öröm számunkra, hogy az ország számos pontjáról érkeztek résztvevők a táborba – vette át a szót Czakóné Gacov Katalin. A Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatónője kiemelte, Bükkábrányból, Debrecenből, Jászberényből, Jászkisérről, Kisújszállásról, Abonyból, de még Bátonyterenyéről is ellátogattak eseményükre. A résztvevők harmada Szolnokról érkezett. Megtudtuk, vegyes az összkép a táborozók életkora szempontjából is, hiszen a 17 évestől a 67 évesig szinte valamennyi korosztály képviselteti magát.

Belekóstolhattak az esszéírásba is

Hegyesi-Kovács Katalin tréner hírportálunknak arról számolt be, rengeteget írunk a mindennapokban, így nem mindegy, hogyan kommunikálunk. Legyen szó pályázatról, dolgozatról, munkahelyi levélről, mindenütt tudnunk kell megfelelően kifejezni magunkat.

– Ebben a jobb agyféltekés módszer rendkívül sokat segít. Ha a jobb agyféltekénket gyakrabban használjuk, az az élet minden területére kihat – részletezte a szakember. Majd kiemelte, a táborban hamar kiderült, kinek milyen műfaj áll jól. Egyesek a novella-, míg mások a regényírást kedvelték meg. Ám olyanok is akadtak, akik az esszéírásban találták meg számításukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában