GALÉRIÁKKAL

2019.08.10. 11:25

A népzene és a néptánc kincseit hozták el Jászberénybe

Jászberényben napok óta már javában zajlik a XXIX. Csángó Fesztivál, ahol több mint félszáz kulturális, hagyományőrző esemény, csaknem ezer résztvevő, köztük moldvai és gyimesi csángók, erdélyi és magyarországi hagyományőrző csoportok, exkluzív külföldi együttesek szerepelnek a programban.

Illés Anita

A közel három évtizedes fesztivál célja mai napig az, hogy felhívja a figyelmet az anyanemzettől évszázadok óta elszigetelten élő moldvai és csángó magyarság sorsára. A táncosok, muzsikusok ezúttal is a Kárpát-medence néptánc és népzene kincseit hozták el Jászberénybe, ahol hat napon át fergeteges bemutatók, koncertek szórakoztatják a közönséget.

A Kárpát-medencei magyar népi kultúra bemutatásán túl más népek, nemzeti kisebbségek tánccsoportjainak is otthont ad a messze földön híres rendezvény.

Ezúttal Indonéziából, Kolumbiából, Bolíviából, Ecuadorból és Törökországból érkeztek exkluzív külföldi együttesek az idei folkforgatagra.

A fellépők számos műsorban, így például a Nemzetek tánca és népzenéje című előadáson is bemutatták a tájegységüket meghatározó táncokat, viseletet és zenét.

Pénteken a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban Folkmisét tartottak, amelyen a jászsági hagyományőrzőkön, valamint a moldvai és gyimesi csángókon kívül a külföldi nemzetek csoportjai is részt vettek. Este a „Táncképek” gálaműsort rendezték meg a Szabadtéri Színpadon, ahol a Jászság Népi Együttes önálló műsorát láthatta a közönség. A produkció első részében, a „Magyaroké” – Pillanatképek Erdélyből című előadásban a jászsági táncosok az erdélyi magyar népzene és néptánc mélyebb rétegeiből merítettek.

A gálaest második részében pedig a 2012-es és a 2018-as „Fölszállott a páva” győztes Jászság Népi Együttes a népszerű televíziós vetélkedő előadásából összeállított válogatását mutatták be felnőtt és gyermek táncosok közreműködésével. Szombat este a „Magyarság hangja” gálaműsorban a Főtéri színpadon a moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, magyarországi hagyományőrző táncosok, énekesek, zenészek lépnek fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában