SZOLNOK/galériával

2019.08.23. 07:00

Az iskolai oktatásban is segítséget nyújthatnak a virtuális galériák

Érdekfeszítő, otthonról is használható adatbázist mutattak be csütörtökön a megyei levéltárban. Csönge Attila igazgató arról számolt be a sajtónak, hogy öt, szabadon használható virtuális galériát tettek hozzáférhetővé az interneten.

Szathmáry István

Az első világháborúról és az azt követő eseményekről szóló oldalakhoz szükséges kutatómunkát és a szakmai összeállítást a téma szakértője, a tudományos tevékenységéért közelmúltban Laki Kálmán-díjjal elismert Bojtos Gábor főlevéltáros végezte, a fotózásban, digitalizálásban és a technikai feltöltésben Mészárosné Csók Zsuzsanna és Barabás Sarolta, a levéltár munkatársai működtek közre.

Csönge Attila elmondta, azért is újszerű a kezdeményezésük, mert az elesettek névsora, adatai után feldolgozza a hátországi erőszakos cselekedeteket, illetve az 1918-ban kitört, a háborús veszteségnél több áldozatot szedő spanyolnátha-járvány megyei vonatkozásait is.

– Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy 1918-ban véget ért a háború, amit két év múlva lezárt a trianoni békeszerződés. Szolnok és a megye esetében e helyett apokaliptikus idők következtek. Bár a figyelem később főleg a frontok eseményeire irányult, a spanyolnátha, a forradalmak, a román megszállás, és végül a fehérterror is keményen érintette az itt élőket. A háború utáni Szolnok az egyik legtöbbet szenvedő település volt az országban. Például a spanyolnáthának együttesen közel kétezren estek áldozatul a megyében és a városban. Főleg fiatalok, mivel az idősebbnek védettséget adott egy korábban átvészelt influenzajárvány – mondta Bojtos Gábor.

Rendkívül bőséges anyag közkinccsé tételéről számoltak be a levéltárban.
Fotó: Csabai István

Az egyik korabeli lap 1918 novemberében egyenesen statáriumot követelt a megyében. A fronton az emberek megszokták az erőszakot, s a korábbi nyugalom után a lakosság kifosztotta a megyén keresztül visszavonuló németeket. Ezt csak több tucatnyi halálos áldozatot követelő sortüzekkel tudták megfékezni, de sokan veszették életüket a román támadásnak, a vörös- és a fehérterrornak köszönhetően is.

Talán ez a mostani virtuális galéria is rámutathat arra, hogy akkor a történelem nem csak átzúgott az itt élő dédszüleink feje fölött, hanem helyben is szedett áldozatokat. Ezek az ismeretek pedig a családtörténet, és a helyismeret kutatásában, de az iskolai oktatásban is bárkinek segítséget nyújthatnak. A most közzétett galériákat ide kattintva érhetik el az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában