Szolnok

2019.08.28. 17:30

Címzetes docens lett a főorvos

Dr. Borkó Rezső Ph.D., a Hetényi Géza Kórház Fül-Orr-Gégészeti és Szájsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa címzetes egyetemi docens kitüntető címet vehetett át a napokban a Szegedi Tudományegyetem szenátusától.

Munkatársunktól

Dr. Borkó Rezső (jobbra) a Szegedi Tudományegyetem szenátusától vette át a címet

Forrás: Beküldött fotó

Hosszú út vezetett idáig, a napi áldozatos gyógyítómunka melletti tudományos tevékenység és a jövő orvosgenerációinak felkarolása, oktatása egyaránt sokat nyomott a latban.

Dr. Borkó Rezső így azon kevesek közé tartozik, akik egyszerre büszkélkedhetnek tudományos fokozattal (Ph.D.) és címzetes egyetemi docensi titulussal a kórházban. Ráadásul 1978-tól mindmáig első és egyetlen munkahelyén dolgozik.

– Bár a Zala megyei Bázakerettyén születtem, félig-meddig szolnokinak vallom magam – tudjuk meg tőle. Édesapámat ugyanis olajmérnökként ebbe a városba helyezték, így már általános iskolába is jórészt ide jártam.

– Mondhatnám, hogy egyenes út vezetett az orvosi egyetemre, ám némi dilemmát jelentett, hogy felvettek orvostechnikai mérnök szakra egy németországi egyetemre is. Végül azt nem fogadtam el, a szegedi orvosi fakultást választottam.

–Bár kacérkodtam a tudományos tevékenységgel, frissen diplomázott orvosként a Hetényi Géza Kórházban kezdtem dolgozni. Szinte véletlenül kerültem a fül-orr-gégészetre, eleinte csak azt tudtam, hogy manuális tevékenységet szeretnék végezni.

–Akkoriban még dr. Hauk István vezette az osztályt. Az ő szellemisége meghatározó volt számomra. Tőle tanultam az első vizsgálati módszereket, műtéti technikákat, és azóta is ennek megfelelően dolgozom. A későbbiekben persze dr. Jakab Tamás osztályvezető főorvostól is sokat tanultam, és 2005-ben tőle vettem át az időközben szájsebészettel összevont osztályt.

Dr. Borkó Rezső ebben az időben már komoly energiákat fordított a tudományos tevékenységre.

– Előbb 1997–99 között hetente egy napot egyéni szakmai továbbképzés keretében a HIETE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján töltöttem prof. dr. Z. Szabó László mellett, ami lehetővé tette, hogy megismerjem a legújabb műtéti eljárásokat. Ezeket azóta a Hetényi kórházban is alkalmazzuk.

– Ezt követően 2001–04 között havonta egy hetet a Debreceni Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján prof. dr. Sziklai István mellett, tudományos kutatással töltöttem, tudományos minősítés megszerzése érdekében.

– A kísérletei eredményeken alapuló angol és magyar nyelvű publikációk és előadások képezték később az egyetemi doktori értekezésem alapját, melyet végül 2007-ben summa cum laude minősítéssel szereztem meg.

Dr. Borkó Rezső (jobbra) a Szegedi Tudományegyetem szenátusától vette át a címet
Fotó: Beküldött fotó

– Rendkívül hálás vagyok érte, hogy ebben az időszakban családomtól és a kórház vezetésétől minden támogatást megkaptam, hogy az osztályon folyó munka mellett végezni tudjam az olykor bizony megterhelő, időigényes kutatásokat.

Az osztályvezető főorvos – aki időközben fül-orr-gége gyógyászat mellett gyermek fül-orr-gége gyógyászatból és audiológiából is szakvizsgázott – 2005-től vesz részt orvostanhallgatók, rezidensek és szakorvosjelöltek képzésében, valamint szakorvosok továbbképzésében. Jórészt ennek köszönhető a mostani címzetes egyetemi docensi cím.

– Immár hat esztendeje oktatok a Szegedi Egyetemen ötödéves hallgatókat, illetve az egyetem és intézetünk közötti kapcsolat biztosítása is fontos elem – mondja.

– Ennek az orvosjelöltek gyakorlati képzésén túl egyik kitűnő példája az a közös, angol nyelvű közlemény, melyet a klinika kiválóságai Róvó László professzor vezetésével és a mi kórházi osztályunk orvosai közösen jegyeznek. Emellett az utóbbi években vizsgabizottságok munkájában és tutori szakmai felügyeletben egyaránt részt vettem.

A továbbiakról szólva pedig dr. Borkó Rezső hangsúlyozza: elsődleges számára a napi gyógyítómunka és a jövő generációinak kinevelése. Büszke rá, hogy osztályán összeszokott, állandó csapat dolgozik, nem jellemző a fluktuáció, sőt rezidensek is érkeztek hozzájuk. Minden adott tehát ahhoz, hogy magas színvonalú ellátásban részesüljenek a páciensek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában