JÁSZAPÁTI

2019.08.02. 06:45

Elköszönt a Jászságtól, nyugdíjba vonult a megbecsült atya

Ötvenhárom év papi szolgálat után búcsú szentmisén köszönt el híveitől, ismerőseitől Kladiva Imre címzetes apát, plébániai kormányzó. Imre atya több mint harminc évig szolgált a Jászságban, augusztustól ténylegesen nyugdíjba vonul. Egyetlen egy nap sem gondolt arra, hogy neki más hivatást kellene választania.

Illés Anita

Imre atya nyugdíjba vonul, szentmisén köszönt el a Jászságtól a jászapáti római katolikus templomban.

Fotó: Illés Anita

Zsúfolásig megtelt a római katolikus templom Kladiva Imre címzetes apát, plébániai kormányzó búcsú szentmiséjére az elmúlt vasárnap. Hívők és nem hívők is sokan elköszöntek Imre atyától, aki augusztus elsejétől ténylegesen nyugdíjba vonul, édesanyjával Egerbe költözik, testvére szomszédságába.

A Besenyőtelken született plébánost 1966-ban szentelték pappá. A Jászságba 1988-ban került, ahol tíz évig Jászalsószentgyörgyön szolgált, majd 1998-tól Jászapáti plébánosa lett. Az elmúlt évtizedekben rengeteg jászsági családdal került kapcsolatba. Esküvőkön, keresztelőkön osztozott az itt élők örömében, de ott volt a legfájdalmasabb pillanatokban is temetéskor, és vigasztalást nyújtott a gyászolóknak.

Köztudott, hogy nagy futballrajongó, a focipálya széléről számtalanszor szurkolt az apáti csapatnak, és imádkozott a győzelemért. Imre atya búcsú szentmiséjén a saját életéből is megosztott néhány gondolatot a jelenlévőkkel. Elmesélte: annak idején, amikor elolvasta az Újszövetséget, a Szentírásban kereste, hogy mi az, ami őt legjobban meghatja és elindítja a papi úton.

– A korinthusi levélben a következőt találtam – kezdte Imre atya.

– Úgy tekintsenek minket, mint Krisztus szolgáit, Isten titkainak a gondnokait, megbízottjait. A megbízottól pedig nem kívánnak többet, minthogy hűséges legyen. Ezt papként magamra tudtam alkalmazni. Hálát adok a jó istennek, hogy ötvenhárom éve vagyok pap és ez idő alatt egyetlen nap nem volt olyan, amikor arra gondoltam volna, hogy nekem más munkakört kellene választanom – mondta Kladiva Imre, akiben mindig benne volt, hogy bármilyen nehéz körülmény adódik az életben, akkor is helyt kell állni.

Imre atya nyugdíjba vonul, szentmisén köszönt el a Jászságtól a jászapáti római katolikus templomban.
Fotó: Illés Anita

Papi jelmondatai az évek során változtak.

Kiemelte, hogy pályája kezdetén, kispapként a következőt választotta: „A gyöngék közt gyönge lettem, hogy megnyerjem a gyöngéket. Mindenkinek mindene lettem, hogy mindenkit megmentsek.”

Később Márton Áron gondolata vált számára meghatározóvá, mégpedig az, hogy nem vonakodom a munkától. Ez motiválta, hogy minél többet tegyen a templom felújításáért.

Mint mondta, öreg korában már isten irgalmát emelte ki. Imre atya a szentmisén mindenekelőtt édesanyjának mondott köszönetet, aki nyugodt légkört biztosított számára, majd hálát adott a jó istennek és mindenkinek. Befejezésként pedig megköszönte a jászok jóságát és Istentől oltalmat, boldogulást, jó egészséget kívánt.

Idén ő kapta a Vándorfy János-díjat

Jászapáti civil szervezetek, egyházi önkéntesek, a város vezetése, Pócs János országgyűlési képviselő és még sokan mások megköszönték Imre atya több évtizedes munkáját, jó egészséget és békés nyugdíjas éveket kívántak a plébánosnak. A jászapáti Vándorfy János Honismereti Szakkör ebben az évben Imre atyának adományozta a Vándorfy János-díjat, amit a szentmisén vehetett át. Évtizedekig támogatta a honismereti szakkör munkáját, mindig szívén viselte a jászok ügyét. A „Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma 2011-ben Jászságért Díjjal ismerte el Kladiva Imre életpályáját, idén pedig Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában