Kétpó/Kárpátalja

2019.08.13. 17:30

Közösen sütött kenyeret testvértelepülésével Kétpó

A község már régóta szoros kapcsolatot ápol két testvértelepülésével. Nevetlenfalu és Tiszacsoma Kárpátalján található, magyarlakta falvak.

Szabó Lilla Laura

Keresztes Péter Pál (balra), Kétpó polgármestere vehette át az első helyezettnek járó díjat.

Fotó: Beküldött fotó

– Nevetlenfalu már tavaly csatlakozott a Magyarok Kenyere Programhoz. Ez idén sem volt másképp, ennek okán látogattunk el hozzájuk. Búzát és egyéb felajánlásokat vittünk – mesélte Keresztes Péter Pál, Kétpó polgármestere.

– A helyi gazdák összefogtak, búzát gyűjtöttek, amelyből lisztet őröltek. Egy részét ebben a formában adták tovább, de sültek kenyerek is, amelyek árvaházakhoz, iskolákhoz kerültek.

– A jelképes búzaösszeöntés alkalmával a helyi gazdák révén és az általunk gyűjtött szemeket egyesítettük. Különleges, emelkedett hangulatú hagyomány ez, amelynek igen nagy jelentősége van. Az aranyló búzát egyszerre öntjük ki a takaros, magyar szalagos zsákokból egy közös újba – részletezte.

Az eseményt népi énekek, szavalók és beszédek színesítik. Az ünnepély után a települést képviselő tizenkét tagú társaság útja Tiszacsomára vezetett. Itt szintén a jótékonyság jegyében vettek részt a Csomai Hagyományőrző Fesztiválon.

A helyi néptáncosok és énekesek műsorai mellett a lecsófőző versenyt is nagy érdeklődés övezte. A csapatok az elkészült finomságokat jelképes összegekért árulták, az így szerzett bevételt pedig a helyi önkormányzat kezelésére bízták. A felajánlás a gyermekek számára jelenti a legnagyobb segítséget. Az iskolai étkeztetést és a tanszerek bővítését támogatják belőle.

Keresztes Péter Pál (balra), Kétpó polgármestere vehette át az első helyezettnek járó díjat.
Fotó: Beküldött fotó

– Nagy büszkeség, hogy a főztünkkel két díjat is bezsebelhettünk! Nemcsak a legfinomabb étel címét kaptuk meg, de a legjobb tálalás díját is elnyertük – részletezte mosolyogva. Az ínycsiklandó fogást egy cipóba töltötték, amelynek levágták a tetejét és kiszedték a belsejét.

– Nem is csoda, ha a látvány magáért beszélt. A kétpói csapat egyébként maga is illő gúnyát öltött, így valódi betyárok módjára őrizték a bogrács tüzét. A nap zárásaként magyarországi előadók szórakoztatták a közönséget.

Hagyománnyá vált

A Magyarok Kenyere Program egy jótékonysági megmozdu­lás, amely határon belüli és túli közösségeket fűz össze. A Kárpát-medence magyarlakta területeiről felajánlásként búzát küldenek a gazdák, amelyek liszt vagy kenyér formájában jutnak el a rászorulókhoz. Különleges mozzanata az, amikor a különböző településekről érkező, jelképes mennyiségű búzát ünnepélyesen egyesítik.

 

Legenda lengi körül a névadást

Nevetlenfalu története a régi időkig nyúlik vissza. Az 1300-as évekbeli krónikákban még Gyakfalva néven szerepelt. Ki tudja miért, idővel a „gyak” előtag helyett a „döf” igét kezdték meghallani a fülek. A jóérzésű helyiek ezt zokon vették a kétértelmű jelentése miatt.

A felháborodás elterjedt, a megnevezés szégyen tárgyát képezte. Így, ha egy odavalósit a származása felől kérdeztek, inkább a Nevetlenfalut adta válaszul. Legendás az a történet is, amelyet a település névváltásának eredeteként tartanak számon.

Egy arrafelé lovagló, délceg kapitány kérdezte egy onnan érkező leánytól, hogy „Honnan jő?”. A tűzről pattant menyecske azt felelte, hogy bizony annak a helynek nincs neve. Az akkori főispánhoz is eljutott a hír, aki így eltörölte a régi megnevezést. A települést pedig az 1700-as évek óta Nevet­lenfalunak hívják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában