Jászkunság

2019.08.19. 07:00

Ünnepi programok a megyében

Jász-Nagykun-Szolnok megye legtöbb településén szerveznek programokat államalapításunk ünnepe alkalmából. Főként szentmisével, kenyérszenteléssel, tűzijátékkal, koncertekkel és utcabállal készülnek a városok, de vízi és légi parádé, lovasnap, modellezőhajó- bemutató és habparti is várja az érdeklődőket.

Czakó Nóra

A tavalyi vízi parádé keretében a Szent Korona nagyított mását is „megúsztatták” a Tiszán

Fotó: Mészáros János

Szolnok

A megyeszékhelyen idén is a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. szervezi a Szent István-napi ünnepséget. A Tiszai hajósok terén 9 órától népi játszótérrel, gyermekfoglalkoztatóval, majd 11 órától az Iszkiri zenekar gyermekműsorával várják a kicsiket. Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik a Belvárosi templomban, majd délben kenyérszentelés lesz a Szentháromság téren.

A Tiszai hajósok terén 15 órától a Madaram Együttes lép színpadra, őket követi 16:10-kor a Petruska EgySzemélyes, majd 16:55-kor a Szoldance Táncsport Egyesület. Fél hatkor kezdődik a vízi és légi parádé a Tisza-parton. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis pilótái egyéni dinamikus bemutatókkal szórakoztatják a közönséget, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái pedig a vizet fogják uralni.

Este hét órakor szentelik meg a Kárpát-medence kenyerét, amit szétosztanak a kilátogató vendégek között. Nyolc után húsz perccel az Adagio ad műsort, közben fáklyás felvonulás lesz a Tiszán 20:30-tól. A tűzijátékot Szalay Ferenc polgármester köszöntője előzi meg 21 órakor. Az esti jó hangulatról a Republic gondoskodik, az együttes 21:30-kor lép színpadra.

A tavalyi vízi parádé keretében a Szent Korona nagyított mását is „megúsztatták” a Tiszán
Fotó: Mészáros János

Karcag

Augusztus 17. és 20. között rendezik meg a Nagykunsági Kulturális Napokat, ami kunkapuátadással, országzászló-felvonással, újkenyér-szenteléssel és nemzetközi asztalitenisz-versennyel kezdődik. Vasárnap 6 órától nyílt horgászversenyt rendeznek, hétfőn pedig a Kosárligetben streetball várja az érdeklődőket.

Augusztus 20-án 11 órakor kezdődik a Szent István-napi búcsúi szentmise, ami kenyérszenteléssel és körmenettel zárul. A Kossuth téren mezőgazdasági gépek kiállítása és felvonulása, lovaskocsikázás, kutyaügyességi bemutató, valamint Fogdoktor címmel vásári komédia várja az érdeklődőket. A 18 órakor kezdődő operettműsor után, 20 órakor a városházán Izaki Maszahiro vezényletével a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ad koncertet, majd 21:45-kor tűzijáték zárja a napot.

Törökszentmiklós

A Kossuth téren ünneplik meg Szent István napját augusztus 20-án. Fellép az Amigod, Sasvári Sándor és az Ismerős Arcok.

Jászberény

A Szentháromság téren rendeznek ünnepséget, ami már augusztus 19-én elkezdődik. Délután háromtól hatig Jár a malom jár… címmel a kenyér útja, szalmás-búzás játékokat mutat be a Levendula Játszóház. Öt órakor a Holdonmacska ad gyerekzenei koncertet. Nyolc órakor a Szimpátia együttes ad elő Neoton-dalokat, majd fél tízkor kezdődik a tűzijáték. Tíz órakor Janicsák István és a Z’zilabor lép színpadra, majd háromnegyed 11-kor kezdődik az utcabál DJ Fácán közreműködésével.

Augusztus 20-án 13 órakor ünnepi szentmise lesz a Nagyboldogasszony római katolikus főtemplomban, a városi ünnepség pedig 14 órakor kezdődik.

Kisújszállás

Pénteken kezdődtek a városnapi programok, amik egészen augusztus 20-ig tartanak. Szombaton lovasnap, templomi hangverseny, fotókiállítás, este pedig a Magashegyi Underground, valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák koncertje várta az érdeklődőket.

Vasárnap a Mellofon Fúvósegyüttes és a Canarro ad koncertet, valamint a Kuckó Művésztanya vásári komédiája szórakoztatja a rendezvényre kilátogatókat. Este nyolctól a Kumánia Gyógy- és Strandfürdőben habpartit rendeznek. Hétfőn színházi komédia, Paddy and the Rats koncert, tűzijáték és modellezőhajó-bemutató szerepel a programok között. Este fél tizenegytől pedig utcabál lesz a Deciband zenekarral. Kedden 10 órától a Vigadó Kulturális Központban tartják meg a városi ünnepséget.

Tiszafüred

A Kovács Pál Művelődési Központban többek között istentisztelettel, szentmisével és az új kenyér megáldásával ünneplik az államalapítást augusztus 20-án.

Mezőtúr

Kedden 16 órakor kezdődik a városi ünnepség a Városi Oktatási Centrum díszparkjában. Fél nyolctól a Szkítia zenekar ad koncertet, 21 órától pedig a Kárpátia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában